NAPETOST U EGEJSKOM MORU: Turski avioni nadlecu grcke teritorijalne vode

Turski lovci F-16 poleteli su danas kako bi proverili izveštaje da su se nestali brodovi turske obalske straže pojavili u grčkim vodama u Egejskom moru, navode turski vojni izvori.
Drugi detalji za sada nisu saopšteni. Avioni F-16 pokušali su da zaustave dva broda koja su krenula ka grčkim vodama. Brojna turska vojna oprema, oružje i jedan broj brodova su oteti i upotrebljeni u prošlonedeljnom pokušaju puča.

Turska vlada i vojska navode da imaju punu kontrolu nad situacijom u zemlji, ali napetosti su i dalje velike.  Međutim, kako turske agencije javljaju, turski avioni “izvode operaciju protiv dva broda turske obalske straže koji su pokušali da pređu u grčke teritorijalne vode”. Nisu izneti detalji o tome ko je na brodovima.

Grčki mediji večeras javljaju da su to dva čamca na naduvavanje s nepoznatim brojem putnika, i da satima plove u moreuzu kod grčkog ostrva Simi, ne napuštajući teritorijalne vode Turske. Tamo je doplovila grčka raketna topovnjača “Vocis”, tu oblast nadleće grčki vojni helikopter, a u pripravnosti su policija i plovila grčke obalske straže.

Po tom izvoru koji se poziva na nezvanične grčke informacije, u čamcima su turski turisti i “taj slučaj nema nikakve sa propalim pučem u Turskoj”. Turske vlasti “izvode široku potragu” duž obale Egejskog mora da bi sprečile eventualno bekstvo vojnih diverzanata koji su u petak, na početku pokušaja puča, zapucali na hotel u mestu Bozburun, kod Marmarisa, u kojem je tada bio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI