Napad na demonstrante protiv “Oluje” u centru Zagreba: VISE OSOBA POVREDJENO

Napad na demonstrante protiv “Oluje” u centru Zagreba: Marš iz HrvatskePolicija zabranila održavanje protesta protiv veličanja “Oluje” na Trgu Bana Jelačića. Više osoba povređeno

Na centralnom zagrebačkog trgu u četvrtak uveće je došlo do tuče između dvadesetak mladića i devojaka koji su protestovali protiv slavljenja Oluje i stotinjak onih koji su im vikali “Marš iz Hrvatske, četnici”.U protestu su učestvovali predstavnici Centra za žrtve rata Rosa iz Zagreba, žene u crnom iz Beograda, Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum iz Zagreba, Slobodarski aktivisti iz Zagreba, Centar za građansku hrabrosti iz Zagreba, a svi su izrazili nezadovoljstvo što policija nije omogućila da skup protekle mirno.

Na Trgu Bana Jelačića prvo su se okupili predstavnici udruženja mladih kojima policija nije dopustila javno okupljanje. Poslali su poruku da nije vreme za slavlje i da treba otvoreno govoriti i o zločinima počinjenima u Oluji. Odjednom se iz susednih ulica pojavila prvo grupa od pedesetak mladića u crnim majicama, a ubrzosu na trg stigle i jake policijske snage. Došlo je do tuče, a policija tvrdi da povređenih nema.

“Novostima” su predstavnici udruženja za ljudska prava potvrdili da to nije tačno, da je više osoba povređeno i da su mnogi pretučeni. Na jednom od snimaka urađenih na licu mesta vidi se da su oni koji su se zalagali za proslavu Oluje tukli i žene i devojke i da je policija u poslednjem trenutku sprečila veći incident.

Postojala je i opasnost da će stotinak onih koji su ‘branili’ Oluju i kamenjem napasti daleko manju grupu mladih ljudi koji su kao i svake godine tražili da se u Kninu ne glorifikuje vojna pobeda koja je dovela do egzodusa brojnih Srba iz Hrvatske. “Silovaćemo jednu za drugom”, čulo se na zagrebačkom trgu, a mlade devojke iz Centra za žene žrtve rata dobile su više udaraca u glavu “Bežite iz Hrvatske”, “cigani, cigani”, samo je deo uvreda upućenih mladićima i devojkama iz raznih udruženja za ljudska prava.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI