NAOS U UN: RUSI I AMERIKANCI SE POSVADJALI OKO SLOBE

TUČA RUSA I AMERA ZBOG SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Prozivanje mrtvog Slobe u UN izazvalo žestoke reakcije!

Pominjanje Slobodana Miloševića u UN, u kontekstu događaja u Siriji, izazvalo je oštru polemiku na relaciji Vašington-Moskva

 

Nakon što je ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer upozorila da „sirijski generali ne očekuju da prođu nekažnjeno kao Milošević“, oštro joj je odgovorila portparol ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharov.

–  Hoćete da kažete da će sve ljude koji ne odgovaraju Vašingtonu dostići takva sudbina i da će takođe umirati ne dočekavši odluku suda – rekla je Zaharova, ali tu nije bio kraj „kanonade“ na račun američke ambasadorke:

– Mislim da nijedan čovek na ovom svetu nikada neće reći da je predsednik Srbije Milošević bio jednoznačna figura, niko nije rekao. Ali, oprostite, Samanta Pauer, da li makar imate predstavu o procesu nad Miloševićem?

– Posle takvih izjava o Slobodanu Miloševiću i privođenja primera suda nad njim, vama se, Samanta Pauer, već smeje ceo svet – poentirala je Zaharova.

Nekadašnji bliski Miloševićevi saradnici reaguju na sličan način, uz zajedničku ocenu da ovakvi gafovi zvaničnika SAD proizlaze iz činjenice da njihova administracija i dalje misli da se nalazi u devedesetima.

– Amerika je i dalje u propagandnoj mantri u kojoj je Milošević jedna od nezaobilaznih reči. Njihova politika je takva poslednjih 25 godina i bez sumnje se neće menjati sve dok joj budu isti interesi, a njihova politika prema Balkanu se nije menjala poslednjih 25 godina, a sumnjam da će i u budućnosti – ocenjuje Goran Matić, nekadašnji savezni sekretar za informisanje SRJ.

r

Matić kaže da ga ne čudi „presuda“ kojom je ambasador SAD u UN „etiketirao“ mrtvog Miloševića.

– Američka logika je takva da njima sud i presude nisu potrebni. Njih ne zanima da li je nešto pravno zasnovano ili ne – zaključuje Matić.

I bivši šef jugoslovenske diplomatije, Živadin Jovanović razmišlja na sličan način.

–  Izjava Samante Pauer podseća na devedesete kad su SAD mogle da se ponašaju bez ikakvih principa i rade šta god zažele.

Nije se Milošević udruživao s terorističkim organizacijama kako bi sprovodio svoje ciljeve, već to decenijama unazad čine upravo SAD. Čineći zločin agresijom na SRJ, oni su se udružili sa terorističkom OVK, a danas u Siriji koriste ogranke Al Kaide i Hron Al Nusri kao „umerenu opoziciju“, a zapravo nedvosmislene terorističke organizacije, u pokušaju da svrgnu legalno izabrani režim – zaključuje Jovanović.

Šta Tramp može?

Bivši savezni sekretar za informisanje sumnja da će se američka spoljna politika, posebno kad je reč o Balkanu, drastičnije promeniti sa dolaskom Trampa na čelo SAD.

-Tako se pričalo i za Obamu koji je „odlikovan“ Nobelovom nagradom, a da i nije ni postao predsednik. U američkoj politici postoje prioriteti koji se vode utabanim stazama i pitanje je koliko to jedna ličnost može radikalno da izmeni – ocenjuje Matić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI