NALETEO NA INSPEKTORA Policajac tražio mito od kolege u penziji

– Ako pišem kaznu, a moram da te kaznim, kazna neće biti manja od 5.000, a ako ne pišem, može 1.500 – ovim rečima je saobraćajni policajac iz Vranja prošlog avgusta u Trgovištu od Mileta Đorđevića, penzionisanog inspektora leskovačke Policijske uprave, navodno tražio mito.

Ovaj “pokušaj reketiranja” Đorđevič je prijavio MUP-u, ali je komisija za rešavanje pritužbi saobraćajca oslobodila odgovornosti, dok je protiv penzionisanog inspektora podneta krivična prijava zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Đorđević najavljuje štrajk glađu, jer je, kako kaže, potrošio sve institucionalne načine da se zaštiti.

– Otići ću u Beograd i započeti štrajk glađu ispred Ministarstva, do smrti, jer je to izgleda jedini način da me čuju i zaštite od torture samo zbog toga što sam se usudio da prijavim korupciju, kriminal i bahatost u službi u kojoj sam godinama radio. Ako ja ne uspevam  da stanem tome na put, šta je preostalo za ostale građane – pita se Mile Đorđević.

On priča da je sa dvoje saputnika krenuo u rodni kraj i da se zaustavio na putu do svog sela na mestu gde ni na koji način nije ugrožavao druge učesnike u saobraćaju, niti je usporavao njihovo kretanje.

– U ulici u kojoj ne postoji saobraćajna signalizacija, bilo je parkirano još desetak automobila, ali se saobraćajac na motoru okomio baš na mene. Put je širok oko 7,5 metara, prostora za druge vozače je bilo dovoljno, pa mi nije bilo jasno kakav sam prekršaj počinio. Posle mog pitanja gde je znak koji isitče bilo kakvu zabranu, postao je još arogantniji. Nervozno je prevrtao Zakon o bezbednosti saobraćaja i pokušao da me reketira, što sam odbio rekavši mu da sam samostalni inspektor policije u penziji. Nije mi poverovao i tada je počela tortura koja je mogla da mi ugrozi zdravlje jer sam srčani bolesnik – opisuje Đorđević.

On tvrdi da ga je, nakon pokušaja da fotografiše poziciju njegovog vozila i celokupnu situaciju od početka do kraja ulice, saobraćajac odgurnuo rukama uz psovke i uvrede.

– Sve vreme sam se izmicao, a on mi je pretio da će uhapsiti i privesti kod sudije. Odbio sam da potpišem zapisnik i rekao mu da ću obavestiti sve organe MUP-a – priseća se penzionisani inspektor.

Sektor unutrašnje kontrole MUP je PU Vranje naložio da formira komisiju za rešavanje pritužbe i dostavio je tužilaštvu, ali Đorđević tvrdi da je komisija imala “unapred osmišljen scenario” i da je njen rad pratio “niz nelogičnosti, pa čak i obmana”. Na odluku komisije podneo je prigovor, a o slučaju je obavestio odgovorne za kontrolu i nadzor rada komisije za pritužbe u Beogradu, resornog ministra, premijera i predsednika države, ali duže od pola godine nije dobio nikakav odgovor.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI