MLADI U SRBIJI Hoce da budu kao Novak, Seselj, Tesla, Vucic i Kristijan

Hoće da budu kao Novak, Šešelj, Karleuša, Tesla, Vučić i Kristijan!
Exit fondacija je u okviru projekta “Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope” (OPENS) inicirala istraživanje o problemima i potrebama mladih, koje je sproveo “TIM Centar” iz Novog Sada, a koje je pokazalo da je kao uzor mladih prednjači Novak Ðoković, ali i da su drugi uzori mladih u Srbiji estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari
 


Kako se kaže u saopštenju Exit fondacije istraživanje je pokazalo podjednako zabrinjavajuće i neke ohrabrujuće rezultate kao što je činjenica da se među idolima mladih nalaze i neki priznati umetnici i sportisti.

“Glavni problemi mladih su po njihovim rečima nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji”, kaže se u saopštenju i ističe da je “Novak Ðoković broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce, dok je najčešći uzor iz inostranstva – Vladimir Putin”.

Pored Ðokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova, Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koja. 

Kako stoji u saopštenju uzori za studente su, pored Novaka Ðokovića i Nikole Tesle, još i Zoran Kesić, Ivana Španovic, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Ðinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.

– Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je Exit Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje se večeras dodeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima – rekao je direktor i osnivač Exita Dušan Kovačević, a prenosi se u saopštenju.

On je dodao da je želja da se tim projektom uputi jasnu poruka i mladima, ali i celom društvu, da moramo da se ujedinimo u vezi te teme i da nađačamo poguban uticaj raznih rijaliti programa i sličnih negativnih društvenih uticaja.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu i prati ključne oblasti projekta OPENS: Uzori, informisanost, socijalno preduzetništvo, bezbednost, volonterizam i interkulturalizam mladih. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI