Minus i sneg u celoj Srbiji, PRAVO PROLEĆE OD NAREDNE NEDELJE

U narednih sedam dana u Srbiji hladno vreme i obilne snežne padavine. Od sledećeg vikenda počinje pravo proleće

 

Od danas se u Srbiju ponovo vraća zima! Meteorolozi upozoravaju da nas narednih sedam dana očekuju izuzetno hladno vreme i obilne snežne padavine u svim krajvima zemlje. Cele nedelje, najavljuju tručnjaci, jutarnje temperature će biti u minusu, a dnevne neće prelaziti tri stepena, što je za čak 15 stepeni hladnije nego u sedmici za nama! Hladno i snežno vreme zadržaće se do vikenda, kažu meteorolozi, za kada su prognozirani otopljenje i prolećne temperature.

Opasnost od poplava

Nove snežne padavine u kratkom vremenskom periodu početkom aprila nam mogu doneti značajan porast nivoa reka, pa i opasnost od poplava, napominje Đorđe Đurić.
– Ponovo će pasti dosta snega, a zatim sledi promenljivo vreme sa kišom. Sve će to u dobroj meri uticati na dodatni porast nivoa vode u rekama, pa je neophodno da budemo na oprezu i pratimo situaciju zbog rizika od poplava- napominje Đurić.

Meteorolog “Weather2Umrella” Đorđe Đurić objasnio je za naš list da kalendarsko proleće 20. marta dočekujemo sa snegom i minusom zbog sudara vazdušnih masa iznad naše zemlje.– U subotu je sa Jadranskog mora preko Srbije prešao veoma snažan ciklon i vazdušni pritisak je u tom momentu bio toliko nizak da će u istoriju meteorologije ući ao jedan od najnižih ikada zabeleženih kod nas. Iznosio je 986 milibara u odnosu na uobičajen od 1.013 milibara. Taj ciklon nam je doneo oblačnost sa kišom, a ujdno je uslovio i priliv veoma hladne vazdušne mase sa severa i veoma tople sa juga koje su se sudarile iznad naše zemlje. Hladna masa će se zadržati i zbog toga u narednih pet dana imamo pravu zimu umesto kalendarskog proleća – objašnjava Đurić.

On tvrdi da će danas snega biti samo u nekim krajevima naše zemlje, dok će se već od utorka cela Srbija “zabeleti”. Tokom dana sneg i susnežica padaće u Bačkoj, Sremu, Timočkoj krajini, Negotinskoj krajini i na visokim planinama. Tokom večeri kiša i susnežica počeće da padaju i u ostalim delovima Srbije. Već od utorka sneg će padati u celoj zemlji i to će trajati sve do petka. Snežni pokrivač će se formirati i u nižim predelima, dok će na plainama biti dosta snega i do 20 centimetara. Uz toće biti i jako hladno za ovo doba godine, sa temperaturom sa tek nekoliko stepeni “preko nule” u najtoplijem delu dana – navodi Đurić.

FENOMEN U SRBIJI: U martu 50 stepeni razlike

– Ovoga marta u Srbiji je zabeležena zanimljiva pojava. Početkom marta u samo nekoliko dana u Srbiji smo imali 50 stepeni razlike, što spada u redak fenomen. Prvog marta u Somboru je bilo – 25 stepeni, a nakon nekoliko dana u Nišu +25 stepeni. To se zove “apsolutna temperaturna razlika” i vrlo se retko dešava – pojašnjava Đurić.

Ova zimska idila trajaće do sledećeg vikenda, kada slede otopljenje i početak proleća, sa temperaturama oko 15 stepeni.– Već u subotu prestaje sneg i dolazi otopljenje, pa će temperatura u našoj zemlji biti oko 0 stepeni. Od sledeće nedelje možemo napokon očekivati dolazak proleća sa promenljivim vremenom i temperaturama oko 15 stepeni. Međutim, to je trenutna meteorološka situacija, a vreme uvek može da nas iznenadi, pa da kaoprethodnih godina vidimo sneg i u aprilu ili maju – napominje Đurić.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu potvrdili su za Informer da nas narednih dana očekuje hladni talas.– Od nedelje će temperatura u proseku pasti za oko 15 stpeni u odnosu na prethodne dane. Biće osetno hladnije, sa pojavom jutarnjih mrazeva (od – 4 do 0°C) i dnevnom temperaturom znatno ispod prosčnih vrednosti a očekuju se i susnežica i sneg. Izvesno je i formiranje snežnog pokrivača početkom sedmice u planinskim krajevima, a do petka i na celoj teritoriji Srbije. RHMZ je istakao i javno upozorenje zbog padavina i niskih temperatura-kažu u RHMZ.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI