MINISTAR PROSVETE: Roditelji ce placati kazne ako im deca beze sa casova!

U svetu za 20 neopravdanih plaća se 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje sa časova, kaze ministar Šarčević. U Srbiji svake godine đaci naprave preko ČETIRI MILIONA neopravdanih izostanaka


Mministar prosvete Mladen Šarčević je svoj revolucionarni predlog potkrepio potrebom za većom odgovornošću roditelja u obrazovanju mladih i naveo primere iz sveta gde se za 20 neopravdanih plaća čak 1.500 evra.

Prosvetni stručnjaci uglavnom su saglasni sa ovim predlogom i napominju da se u Srbiji svake godine napravi oko četiri miliona neopravdanih izostanaka, što je ogromna brojka.

Odlicna ideja je i da se učenici koji beže iz škole za kaznu pošalju na društveno koristan rad
Milorad Antić, Predsednik Foruma srednjih stručnih škola

Ministarstvo: Kazne za bežanjeje izumEU

U Ministarstvu prosvete kažu za Informer da je predlog ministra Šarčevića veoma koristan jer, osim što će smanjiti broj izostanaka tokom školske godine, uticaće i da se roditelji trgnu kada su u pitanju školske obaveze njihove dece.
– Ministar je novčano kažnjavanje za neopravdane izostanke naveo kao jedan od mnogobrojnih primera kako se može pojačati uloga roditelja u osnovnom i srednjem obrazovanju u Srbiji. Ovo nije nikakva novina niti izum, jer se godinama unazad primenjuje u mnogim evropskim zemljama poput Francuske, Velike Britanije, Poljske – navode u ovom ministarstvu.

Odgovornost porodice

Baš zbog te cifre, ministar Mladen Šarčević je zatražio da roditelji imaju daleko aktivniju ulogu u usmeravanju dece ka školi.

– Od Ministarstva za rad zatražiću da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova! U svetu se za to zna cena – 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje – objasnio je Šarčević.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić podržava predlog ministra, jer smatra da đaci u Srbiji imaju preveliki broj izostanaka.

To je ishitrena odluka! Mislim da takav vid kazne za roditelje nije moguć u sadašnjoj situaciji, jer bi mu morala prethoditi promena sistemskih zakona.

– Svaki učenik u Srbiji u proseku napravi 81 izostanak, što znači da odsustvuje iz škole skoro 15 radnih dana. Izostanke najviše beleže đaci trogodišnjih i četvorogodišnjih škola mašinskog, građevinskog i tekstilnog smera. Situacija je vrlo ozbiljna i zato podržavam predlog ministra prosvete da se novčano kazne roditelji čija deca prave izostanke. Takođe, trebalo bi uvesti novčane kazne za sve roditelje čija deca viču, maltretiraju i psuju nastavnike, a takvih je mnogo – ističe Antić.

Naš sagovornik smatra da bi prikladna kazna za bežaniju sa nastave u Srbiji mogla da bude oko 5.000 dinara.

– Kada bi morali da izdvoje po 5.000 dinara za bežanje svoje dece iz škole, roditelji bi se i te kako potrudili da tome stanu na kraj! A da bi efekat bio još bolji, uz novčanu kaznu, đaci koji beže sa časova mogli bi biti kažnjeni i društveno korisnim radom, kao što to rade u francuskim školama. To je, pokazuju istraživanja, dalo odličan rezultat, jer se broj izostanaka značajno smanjio – navodi Antić.
Direktor Srednje turističke škole u Beogradu Dragutin Miličić kaže za Informer da će njegova škola poštovati ovu odluku ukoliko bude zakonski obavezna.

– Podržavam svaki pokušaj da se smanji broj izostanaka jer nam deca masovno izostaju iz škole! Tome se mora stati na put! Ne znam kako će novčano kažnjavanje izgledati u praksi, ali mi ćemo ga svakako podržati – naglašava Miličić.

Uključiti pedagoge

S druge strane, počasna predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) Radmila Dodić smatra da je predlog o uvođenju novčanih kazni za roditelje nepromišljen i da mu nije mesto u prosvetnom sistemu.

– Verujem da “udaranje” po roditeljskom novčaniku nije rešenje! Uostalom, najviše izostanaka prave bahata deca čiji roditelji će učiniti sve da ih spasu kazne i opravdaju njihovo ponašanje. Platiće kaznu, a njihova deca će nastaviti po starom. Sa decom koja beže sa časova trebalo bi da razgovaraju profesori, pedagozi, psiholozi i centri za socijalni rad i da u saradnji sa roditeljima zajedno pronađu rešenje za ovaj problem – kaže Dodićeva.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI