MEKALISTER nas UCENJUJE: Ako hocete u EU, vasu bliskost sa Rusijom necemo da tolerisemo

Srbija treba da nastavi da korača “dugim putem koji vodi ka članstvu u Evropsku uniju”, poručio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i izrazio uverenje da će Beograd, “kada bude potrebno”, usaglasiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom
 

– Nastavite da idete tim dugim putem koji vodi ka članstvu u EU. Neće biti lako, ali ima puno ljudi u zemljama članice koje pružaju podršku Srbiji. Siguran sam da ćete u momentu kada bude potrebno usaglasiti bezbednosnu i spoljnu politiku – rekao je Mekalister na konferenciji “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan” koja se održava u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Unija se suočava sa velikim neizvesnostima i izazovima, ali on veruje da posvećenost politici proširenja u EU treba da jača, a ne da slabi.

– Verujem da je politika proširenja bila uspešna i doprinela promovisanju prospriteta, bezbednosti širom Evrope. Ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne bi trebalo da ima negativne posledice na naše napore da nastavimo rad na procesu proširenja – istakao je Mekalister.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, on je podsetio da je EP sa žaljenjem konstatovao vojne vežbe Srbije i Rusije, objasnivši da je time EP pokušao da signalizira Srbiji da nastavljanje dualnog pristupa Rusiji ne može da se na duge staze toleriše.

On je rekao da agresivnost Rusije ne može da se toleriše, ali da uzima u obzir da Srbija ima tradicionalno jake veze sa Rusijom.

Istovremeno je podvukao da je Srbija sprovela 10 puta više zajedničkih vojnih vežbi sa zapadnim saveznicima nego sa Rusijom, ali toga nisu svi svesni u Briselu.

– Da bismo smanjili energetsku zavisnost Srbije od Rusije mislim da ćemo morati da se bavimo i projektom Energetska zajednica. Žan-Klod Junker i ja smo u više navrata nagalšavali da svih šest zemalja zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve strateške projekte vezane za energetiku – objasnio je on.

Mekalister je kazao da je saglasan sa zaključcima iz Varšave da su odnosi Srbije i NATO od koristi za Srbiju, alijansu, ali i region.

Istovremeno je razjasnio da članstvo u EU nije vezano za članstvo u NATO, podsećajući da šest članica Unije nisu članice vojne alijanse.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI