MARKO KRALJEVIC : NAJVECI GUBITNIK U SRPSKOJ ISTORIJI

U Narodnoj biblioteci Srbije predstavljen je upravo objavljeni novi istorijski roman Nikole Moravčevića “Marko Mrnjavčević“, a na promociju su došli brojni ljubitelji dela ovog pisca. Autor je odabrao da u središte svoje pažnje postavi neobičnu ličnost srpske istorije, kraljevića Marka Mrnjavčevića, koji je neuporedivo poznatiji po svojoj epskoj dimenziji

O romanu su govorili književnica i režiser Vida Ognjenović, glavni urednik “Arhipelaga“, pesnik Gojko Božović i autor. Moderator razgovora bila je književna kritičarka Vesna Trijić.

Poznat i popularan kao autor veoma dobrih istorijskih romana čija je radnja smeštena ili u neke dramtične periode tokom 20. veka ili se vraća u srpski srednji vek i to 14. i 15. vek, ovoga puta autor je odabrao da u središte svoje pažnje postavi neobičnu ličnost srpske istorije kraljevića Marka Mrnjavčevića, koji je neuporedivo poznatiji po svojoj epskoj dimenziji.

– Predstavljajući Marka Mrnjavčevića kao nepriznatog srpskog kralja, odbačenog od vlastele svoga vremena, pritisnutog maričkom tragedijom u kojoj je stradao njegov otac i nestala moć njegove feudalne oblasti, da bi potom bio prisiljen da postane turski vazal, Nikola Moravčević sugestivno oblikuje priču u kojoj pratimo jedno uskomešano istorijsko doba i jednog junaka koji će kasnije postati legendarni Marko Kraljević – naglasio je Božović.

– Otuda se u Moravčevićevom romanu ukazuje istorijski Marko Mrnjavčević, pa utoliko i razumljiviji savremenim čitaocima i čak uzbudljiviji kao akter događaja u kojima su se pomešali istorija i njegova lična sudbina – nastavio je izdavač.

– Razdvajajući istoriju i mit, činjenice i epsko predstavljanje istorijskih ličnosti, autor je napisao uzbudljiv i utemeljen istorijski roman u kome vidimo pravog Marka Mrnjavčevića, čoveka od krvi i mesa, od istorijske uloge i lične drame – primetila je Vida Ognjenović koja je napisla kratak esej o autoru, njegovom junaku i samoj knjizi, naslovljen ” Bliže pravom liku”.

Ona je ocenila da i ova knjiga poseduje sve dobre osobine Moravčevićevog literarnog opusa, a to je trezven odnos prema istorijskim činjenicama koje veoma dosledno sledi, ali im ne ” dozvoljava” da preuzmu glavnu ulogu i pretvore knjigu u klasičnu istorijsku studiju, već je to samo osnova da razvije romanesknu priču i napiše “istorijsku fikciju”.

Autor, naglasila je Ognjenovićeva, nastoji da uskladi obe Markove slike – epsku, gde pokazuje svoju naprasitu narav, pomalo grub, ali ipak dobar sin i brat, i onu istorijsku, gde se vidi da je pravi vitez koji gleda da zaštiti svoje sebre od zuluma turskih osvajača, da bude nežan prema nejakima i da ne odbaci suprugu, čak iako je nevernica .

Lik koji izranja iz ove knjige je mnogo pozitivniji nego što ga prikazuju u epskim pesama, jer on se trudi da sačuva mir i nerado odlazi u rat jer mora da se bori kao vazal na strani svojih suverena-Turaka.

Moravčević je otkrio da privodi kraju novu knjigu u kojoj će biti šest studija o ženama koje su vladale Srbijom posle Kosovske bitke od Milice Hrebeljanović do poslednje vizantijske carice Jelene Dejanović. Svih šest vladarki, tvrdi pisac, zavređuju da im se posveti puno pažnje, jer su bolje vladale Srbijom nego njihovi muževi ili sinovi. Nova knjiga bi trebalo da se pojavi za oktobarski Sajam knjiga u Beogradu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI