MALA GOSPOJINA

Srpska pravoslavna crkva obeležava Rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina.
 

Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obleženih crvenim slovom.Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu pobono. Ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.

Praznik Marijinog rođenja je 21. septemba, ali nije poznato od kada se praznuje. Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Miluin posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu Studeničkog manastira.Poznatija kao Kraljeva crkva, izdvaja se izuzetnom lepotom živopisa. U ovom manastiru je i osnivač loze Nemanjića Stefan Nemanja Bogorodici posvetio crkvu koju narod naziva Mjkom svih crkava u Srbiji.

Maloj Gospojini posebno se raduju mladi koji pohode svetinje.

U narodu se ovaj praznik svečri i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju.Neke porodice u svečanom ruhu, iako ne slave i ne idu na slavu, više dana provode u prazničnom raspoložnju, a posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.Kada je o prazniku vedro, veruje se da će nam se sunce smešiti i tokom jeseni, ali i zime.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI