MAJKL DEVENPORT ZAPRETIO: Srbija mora da okrene ledja RUSIJI

NOVI PRITISAK! MAJKL DEVENPORT OTVORENO ZAPRETIO: Srbija mora da zarati s Putinom!
Majkl Devenport rekao da će Srbija, ako želi da uđe u Evropsku uniju, morati da uvede sankcije Rusiji… Za sada ne morate, ali hoćete do trenutka pristupa Uniji, kaže ambasador EU u Beogradu
 


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport otvoreno je poručio da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji ako želi u EU! Naime, Devenport je u intervjuu za “Nin” rekao da Brisel u ovom času od nas ne traži da uvedemo sankcije Moskvi, ali da ćemo pre ulaska u EU morati da “zaratimo” sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom!

Odredite prioritete

Time je on samo ponovio stav koji su prethodno, doduše uvijeno, izneli pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Prljavi tabloidi lažu o meni (!?)

Devenport je, na insistiranje novinara, istakao i da je sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o, kako je ocenio, lažima srpskih tabloida.
– Ne treba posvećivati veliku pažnju izmišljotinama tabloidnih medija. Uprkos takvim neosnovanim tvrdnjama, Delegacija nastavlja efikasnu saradnju sa Srbijom. Razgovaram s premijerom Vučićem o svim aspektima odnosa Srbije i EU, pa i o medijskoj situaciji. Ali ne želim da kukam kada se o meni u tabloidima pišu laži, ne može to da bude svakodnevna tema razgovora predsednika Vlade Srbije i šefa Delegacije EU – naveo je Devenport.

Politika sankcija prema Rusiji ima konkretne ciljeve, a to je poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih obaveza, uključujući punu primenu Minskog sporazuma. Politika EU nije da se od Srbije traži primena ovih sankcija, zasad, ali kao što sam rekao, očekujemo da svaka zemlja kandidat, do trenutka pristupa Uniji, potpuno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. Na Srbiji je da definiše svoje strateške prioritete i na bazi toga svoju spoljnu politiku u budućnosti, rekao je Devenport, koji i dalje očigledno nema nameru da se povuče sa funkcije, iako je njegova rodna zemlja Velika Britanija na referendumu odlučila da izađe iz Unije.

I dok se predstavnici Vlade Srbije juče nisu oglašavali ovim povodom, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da su Deveneportovi zahtevi jedna vrsta pritiska na premijera Aleksandra Vučića da se opredeli između Brisela i Moskve.

Istovremeno, EU hoće da što više utiče na sastav nove vlade, kako bi Vučić marginalizovao proruske saradnike. To su dvostruki aršini i sebičnost – smatra Janjić i dodaje da mi, sve i da hoćemo, nemamo gde da uvedemo sankcije Rusiji:

– Niti imamo mnogo ruskih investicija, niti bismo mogli da obustavimo vojnu saradnju s njima. Odnosno, i jedno i drugo bio bi pucanj sebi u nogu!

Kif: Budite svesni opasnosti od Rusa

Ništa blaži od Devenporta nije bio ni aktuelni ambasador Britanije Denis Kif, koji je takođe ocenio da “svaka zemlja treba da uskladi svoju spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa politikom Unije”:
– Sve članice EU razumeju da Srbija ima specifične odnose sa Rusijom, ali ne smemo zanemariti opasnost koju po zajedničku bezbednost predstavlja ponašanje Rusije u Ukrajini.

I analitičar Dragomir Anđelković navodi da su ovo očajnički potezi EU, koja preživljava ozbiljnu unutrašnju krizu.

Nedavno se dogodio Bregzit, pa sve ovo u Turskoj, sve to Briselu stvara frustracije, koje leče na nama. Traže nam da zaratimo s Putinom i guraju nas od njega samo da bi sebi dokazali da je još neko uz njih. Srbija na to ne treba uopšte da se obazire – izričit je Anđelković.

Otvoreni pritisak

Urednik portala NSPM Đorđe Vukadinović ističe da evropski zvaničnici govore ono što je odavno poznato, ali je govoreno “iza zatvorenih vrata”.

Ovo jeste pritisak na Vučića, koji pokazuje da je trenutna politika sedenja na dve stolice neodrživa. Logično je što traže da se opredelimo, jer smatraju da, ako hoćemo u EU, treba da igramo po njihovim pravilima. To je još jedan razlog zašto ne treba da idemo ka EU – zaključuje Vukadinović.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI