MAJKA TEREZA PROGLASENA SVETICOM

Папа Фрања прогласио је данас светицом Мајку Терезу, добитницу Нобелове награде за мир и једну од најутицајнијих жена у историји цркве, 19 година после њене смрти, јављају агенције. Папа ју је прогласио светицом пошто је Ватикан признао два чуда -Оба повезана са излечењем болесних – Једно у Индији, Отхер у Бразилу
Мајка Тереза постаје СВЕТИЦА: Неки је зову “анђелом сиромашних”, а други тврде да је уживала у патњи болесних и сиромашних!

Папа ју је светицом прогласио током мисе посвећене канонизацији НА ТРГУ Светог Петра.
– У част Светог Тројства … проглашавамо сам дефинишемо свету Терезу од Калкуте као светицу сам уврстићемо је у свеце, налажући да је ЦЕЛА Црква като такву постује – рекао је на латинском Врховни поглавар Римокатоличке цркве, преноси АФП.

Мајка Тереза, МИСИОНАРКА који је већи дио живота провела помажући сиромашнима у Калкути, Умрла је 5. септембра 1997. у 87. години од срчаног удара. Нобелову награду за мир, је добила 1979. године за Хуманитарни рад.

Рођена је 26. августа 1910. године као Агнес Гонџа Бојадзи у Скопљу. Постала је опатица са 16 година, прикључивши се реду у Ирској, а две године касније је добила име Мајка Тереза. У Индију се се преселила 1929. године, а блаженом је проглашена 2003. у Риму.

Године 1946. основала је ред “Мисионарке Милосрда”, који сада у више од 130 земаља броји 4.500 сестара. Пет година касније добила је и држављанство Индије. Скоро пола века је Мајка Тереза у Калкути и другим деловима света помагала сиромашнима, болеснима, сирочићима.

Папа ју је прогласио светицом пошто је Ватикан признао два чуда – Оба повезана са излечењем болесних – Једно у Индији, Друго у Бразилу.
Крајем 2002. године, Ватикан је признао да је једна жена из Индије, која је имала тумора стомака, излечена пошто се Молила мајци Терези.
Тада је папа Јован Павле Зелео Да заобиђе процес беатификације и одмах је прогласи светицом, али су га од тога одвратили кардинали.

Пут ка дефинитвној канонизацији Мајке Терезе отворене је прошле године у децембру тата Фрање признавши Друго чудо – оздрављење Бразилца који се 2008. године опоравио од тешке инфекције мозга.

Нобелов комитет је у образложењу награде навео да су “они најусамљенији, најјаднији сам умирући у њеним рукама добили саучешће и милосрђе утемељено на поштовању према човеку”.

Када је примала Нобелову награду за мир, Мајка Тереза је рекла: “Нисам достојна”, подсетио је Ројтерс.

Британска агенција напомиње да се Мајка Тереза сам током живота и после смрти суочавала с критикама, али ипак међу католицима Живи као симбол саосећајности која је пружала утеху болеснима и људима на самрти.

Мајка Тереза је била ситне, крхке грађе сам носила је бели сари а плавим порубом.- маленој растом, великој У вери, мајци Терези је поверена мисија ширења Божје љубави према човечанству, посебно за најсиромашније. Канонизација је прилика да се угледамо на јунакињу хришћанства И Изузетан УЗОР хришћанског живота – саопштио је Ватикан.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI