Luka Jaramaz (16) poginuo je preksinoć oko 23 sata od snažnog strujnog udara nakon što se popeo na napušteni vagon na ulazu u Jagodinu!

Luka Jaramaz (16) se iz čiste radoznalosti popeo na napušteni vagon, kad ga je spržila i na mestu ubila struja iz kontaktne mreže, naočigled njegovog druga

Luka je oduvek bio radoznao, voleo je da istražuje. Bio je veoma pametan
Lukin drug M. P. (16)

Nesrećni mladić se popeo na vagon iz čiste radoznalosti, kad ga je udarila struja od 25.000 volti sa kontaktne mreže i bukvalno ga u trenu spržila!

Kobne večeri Luka je, kao i svake subote, sa četvoricom drugova iz srednje škole “Nikola Tesla”, krenuo u gradsko izletište “Aračlijski potok”. U jednom trenutku, svom vršnjaku Đ. C. predložio je da se prošetaju do starog “Juhora”. Tamo se Luka popeo na vagon, ali ga je struja udarila i odbacila na šine.

Meštanin koji živi u blizini ovih vagona kaže da je čuo kad je nešto puklo i video je blesak svetlosti.

– Istrčao sam iz kuće i video kako neko gori, bio je sav u plamenu. Posle sam saznao da je u pitanju tinejdžer koji se popeo na vagon. Njegov drug mi je ispričao da je pokušao da ga ugasi, ali da nije uspeo – priča ovaj meštanin.

Ubio ga Voltin luk?

Informer

Luka Jaramaz je, prema jednoj verziji, poginuo kad ga je uhvatio takozvani Voltin luk, što je prostor od oko dva metra oko kontaktne mreže koja je pod naponom od 25.000 volti. Prema drugoj verziji, Luka se popeo na vagon i, kad se uspravio, slučajno je dirnuo žicu kontaktne mreže.
– Ne treba da se uhvate za žicu, dovoljno je da se isprave i poginu, jer je napon visok i zahvata sve u prečniku od dva metra – kaže čuvar pružnog prelaza.

Lukin drug iz školske klupe M. P. (16) kaže da je Đ. C. upozoravao mladog Jaramaza da se ne penje na vagon, ali da ga ovaj nije poslušao.

– Luka je oduvek bio radoznao, voleo je da istražuje. Družili smo se od prvog razreda osnovne škole. Bio je veoma pametan. Sa profesorom fizike je pričao kako želi da bude inženjer. Uvek smo se subotom okupljali kod moje kuće i izlazili u grad. Kada su se Luka i Đ. C. izdvojili, pozvali smo ih da nam se pridruže, a oni su nam rekli da će svratiti do starog “Juhora”, da se prošetaju. Ne znam zašto su se odvojili – priča M. P.

Posle izvesnog vremena, kaže on, opet je pozvao ovu dvojicu.

– Đ. C. je nešto nepovezano pričao, izgovarao je Lukino ime. Uplašili smo se i požurili da ih nađemo. Kad smo videli vatrogasce i policiju, potrčali smo. Jedan čovek nam je rekao da je nekog dečka udarila struja. Onda nam je Đ. C. ispričao šta se dogodilo – priča M. P., koji je pod sedativima otkako se desila tragedija.

Lukina komšinica Verica Stevanović kaže da su on, kao i njegova braća, bili primerni dečaci.

– Nikad se ni sa kim nisu potukli. Žalosno je što je Luka nastradao tako mlad, pred njim je bio život – kazala je Verica.

Meštani koji žive duž pruge kažu da su često upozoravali nadležne da sklone stare vagone, koji na tom mestu stoje više od dve decenije. Pretprošle godine jedan dečak je poginuo na isti način kao i Luka.

– Taj vagon na kom je stradao mali Luka je uklet. Verovatno se na njega penju jer samo taj vagon ima merdevine. Deci iz naše ulice ne dozvoljavamo da se približavaju tim vagonima – priča Jagodinac koji nije želeo da mu objavimo ime.

Slične tragedije

* Oktobar 2015: Jovan Svorcan (19) stradao od strujnog udara dok se peo na vagone na teretnom terminalu Glavne železničke stanice u Beogradu, dok je njegov drug Bogdan Radičević (19) zadobio teške opekotine
* Septembar 2015: Zoran Petrović iz Niša poginuo na pruzi kad je metalnom šipkom kojom je tresao orahe prišao železničkoj kontaktnoj mreži
* Septembar 2014: Danijel Đorđević (16) iz Jagodine nastradao kad ga je na vagonu na železničkoj stanici u tom gradu udarila struja
* Jun 2014: M. N. (18) iz Čačka teško povređen kad se popeo na vagon-cisternu kako bi s drugovima napravio selfi
* Februar 2014: Nikola Vlajković (16) poginuo od Voltinog luka na železničkoj stanici u Batajnici
* April 2013: Đorđe Mitić (12) na mestu ostao mrtav od strujnog udara dok je pokušavao da se popne na vagon na niškoj železničkoj stanici

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI