London: Demonstracije i napad na Terezu Mej

Rođaci i prijatelji stotine nestalih nakon stravičnog požara u soliteru Grenfel tauer u Londonu krive vlast za tragediju i traže pravdu za žrtve
DEMONSTRACIJE U LONDONU

30 tela dosad je izvučeno iz zgarištaOni navode da su premijerka Tereza Mej i gradonačelnik Sadik Kan odgovorni za nereću jer nisu naložili inspekciju zgrada koja bi otkrila propuste u protivpožarnoj zaštiti uprkos upozorenjima stanara. Do sda je iz zgarišta izvučeno 30 tela, ali nadležni tvrde ima više od 100 mrtvih.

Rođaci i prijatelji stotne nestalih nakon stravičnog požara u neboderu Grenfel tauer krive vlast za tragediju i traže kazne za odgovorne. Možda prođu nedelje dok mrvi ne budu identifikovaniStotine očajnih članova porodica stradalih okupile su se u četvrtak i petak blizu mesa nesreće i navele da se neće smiriti dok krivci za trageiju ne budu kažnjeni. Oni su napali gradonačelnika Sadika Kana, koji je posetio skup kako bi umirio građane. Najpotresnije je bilo pitane dečaka Kaija Ramosa, koji se suočio s Kanom.Nestale su stotine ljudi i kažu nam da su svi mrtvi. Ko će odgovarati za to? Gradonačelniče, koliko je dece umrlo? – pitao je dečak Kana, koji mu je obećao da će sve istražiti.S druge strane, prmijerka Tereza Mej nije želela da se suoči sa besnim građanima koji je takođe okrivljuju za nesreću. Svi oni tvrde da su Mejova i Kan odgovrni za požar jer nisu naložili inspekciju koja bi otkrila velike propuste u protivpožarnoj zaštiti tokom renovirnja Grenfel tauera 2015. Kako bi uštedela 6.000 evra, lokalna samouprava je obložila zgradu najjeftinijom fasadm od plastike, koja se zapalila kao kutija od šibica. Takvi paneli su izuzetno zapaljivi i baš zbog njih požar se proširio ogromnom brzinom. Taj materijal za fasadu zabranjen je u SAD i Nemačkoj upravo zbog velike zapaljivosti, međutim, to nije spreilo britanske vlasti da baš njim oblože soliter.Ljudski domovi su pretvoreni u smrtonosne zamke jer su obloženi zapaljivim materijalom. Neko će morati u zatvor zbog toga
Dejvid Lemi, poslanik laburista

Da sve bude još stranije, to je, između ostalog, urađeno na zahtev bogataša koji žive u krju i koji su tražili da se toranj “ulepša” jer im ruži naselje. Zato poslanik laburista Dejvid Lemi tragediju naziva korporativnim ubistvom.smrtonsne zamke jer su obloženi zapaljivim materijalom. Neko će morati u zatvor zbog toga – rekao je Lemi, i dodao da vlasti moraju zabraniti fasadu od plastike.Inače, do sada je iz zgarišta zgrade koja je izgorela u sredu ujutru izvučeno 30 tela, ali nadležni strahuju da su sve osobe koje su nestale mrte. Međutim, oni su naveli da će proći nedelje dok ne utvrde tačan broj stradalih, a moguće je da neke žrtve nikad neće biti identifikovane.

Par iz Italije izgoreo u požaru

Verenici iz Italije Glorija Trevizan (27) i Marko Gotardi (28) stradali su u jezivom požaru u Londonu, a pre smrti pozvali su svoje najmilije kako bi se oprostili od njih.
– Mama, umirem. Hvala ti za sve što si učinila za mene – rekla je Glorija svojoj majci, koju je pozvala telefonom.
Njih dvoje su se pre tri meseca doselili u London, gde su tražili posao. Živeli su na 23. spratu izgorelog solitera.

Upali u zgradu opštine i vikali “ubice”Najmanje 300 besih demonstranata uletelo je u petak uveče u zgradu opšine Kensington u Londonu kako bi protestovalo zbog požara u kojem je stradalo više od 100 osoba. Oni su vikali: “Ubice”, “Sramota” i “Hoćemo pravdu”, a u jednom trenutku su se i sukobili sa policijom.
– Ovo je strašno. Politiari su pustili te ljude da umru! Nek svi idu u zatvor – rekao je Mustafa Almansur, jedan od okupljenih.
Pobegulja Mej
Nakon sastanka sa ljudima koji žive u blizini oblakodera u Londonu, u kojem je najmanje 30 osoba pognulo u požaru ove nedelje, britanska premijerka Tereza Mej u žurbi je otišla pod jakom policijkom pratnjom, javio je Rojtersov fotograf s lica mesta.
Naime, kako je naeo, dok je odlazila, demonstranti nezadovoljni odgovorom vlade na tragediju, vikali su na nju i jurili za njenim automobilom.
Kako se navodi, Mej se satala sa stanovnicima, žrtvama i opštinskim zvaničnicima koji su pretrpeli požar kao bi obećala pet miliona funti (5.709.222 evra) pomoći u cilju stambenog zbrinjavanja i pomoći za pristupanje računima u banci.
“Mere podrške koji sam danas naavila služe kao neposredna pomoć ugroženima, neophodna kako bi se pobrinuli za sebe i svoje bližnje. Nastavićemo da razmatramo šta još može da se uradi”, saopšteo je iz kancelarije britanske premijerke.
Rođaci i prijatelji stotine nestalih nakon stravičnog požara u neboderu Grenfel tauer krive vlast za tragediju i taže kazne za odgovorne. Možda prođu nedelje dok mrtvi ne budu identifikovani

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI