LOKALNI IZBORI NA KOSIVU

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji počeli su sedam sati. Većina biračkih mesta otvorena je na vreme, izuzev nekih koja su sa radom počela malo kasnije zbog tehničkih problema
 

11.00 – Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović glasao je nešto posle deset sati na biračkom mestu u OŠ “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović, koji je na glasanje došao u pratnji supruge i najmlađeg sina, rekao je da ne zna kako će se izborni dan završiti, ali da za sada dobro protiče.

10.45 – Kandidati za gradonačelnika Gračanice, ispred Srpske liste Srđan Popović i GI Novi Početak Aleksandar Čolić glasali su na biračkom mestu u Gračanici koje je smešteno u prostorijama OŠ “Kralj Milutin“.

Popović je na glasanje došao u pratnji kandidata za odbornike i velikog broja građana. 

10.37 – Veliki broj građana u severnom delu Kosovske Mitrovice od ranog jutra izlazi na birališta. U jednom trenutku formirala se velika kolona u kojoj je bilo više stotina ljudi. Kolona je ulicom Lole Ribara došla do Tehničke škole. Među okupljenim građanima bili su kandidat Spske liste za gradonačelnika Goran Rakić sa porodicom i kandidat za odbornika ove stranke Aleksandar Spirić.

10.00 – Na biračkom mestu u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici potukla su se dvojica glasača. Nakon intervencije policije, oni su udaljeni sa biračkog mesta.

Kako nas portal saznaje, dvojica mladia koji su učestvovali u incident su romske nacionalnosti.

A. G.

9.36 – Aktivistima Srpske liste Momčilu Jančiću i Novici Šošiću iz Pasjana, koji su uhapšeni u Gnjilanu, posle saslušanja određen je pritvor do 48 sai, prenosi RTSIz rpske liste osudili su hapšenja i pritiske na njihove članove, partiju i simpatizere pred današnje izbore.Aktivisti Srpske liste Momčilo Jančić i Novica Šošić iz Pasjana uhapšeni su sinoć i ispitani su u policijskoj stanici u Gnjilanu.

8.53 – Kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice ispred Srpske liste Goran Rakić glasao je jutros u pola devet u Tehničkoj školi.

On se na biračkom mestu pojavio u pratnji svoje porodice i velikog broja građana koji su u koloni za njim išli do biračkog mesta. Rakić je izrazio nadu da će lokalni izbori proteć u miru a da će ih obeležiti velika izlaznost građana i pobeda Srpske liste.

8.00 – Od izbora na Kosovu i Metohiji mnogo zavisi i na današnji dan lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM – hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.– Srbi na KiM treba da ostanu jedinstveni uz soju državu, uz Republiku Srbiju. Smatram da je jako važno da svi oni koji imaju biračko pravo danas to pravo i iskoriste, podrže državnu politiku Srbije, da ostanemo svi zajedno. Neka se dele oni drugi, neka se oni među sobom svađaju, mi moramo da budemo prema Prištini jedinstveni – rekao je Ðurić za Tanjug.Centralna izborna komisija saopštila je da na lokalnim izborima na KIM učstvuje 91 političi subjekt, od toga 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa, 25 nezavisnih kandidata i jedna koalicija.

Političke predstavnike u lokalnim sredinama biraće 1.890.952 birača, koliko je upisano u birački spisak.Kosovska policija danas je u „posebnom režimu rada“ a 68 tužiaca angažovano je tokom izbornog dana.
OEBS će regularnost ovih lokalnih izbora na KIM kontrolisati sa 220 obučenih posmatrača a CIK je instalirao posebnu aplikaciju pomoću koje će građani moći da prijave uočene nepravilnosti tokom glasanja a biće otvoren i broj telefona koji će služiti istoj nameni.

Kosovski Srbi na izborima nastupaju u 21 opštini, u deset čine većinu dok su u 11 preostalih manjina, a nastupaju na 18 lista.Jedina lista koja ima podšku zvaničnog Beograda je Srpska čiji je predsenik aktuelni gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI