LAZANSKI : PUTIN JE GARANT OPSTANKA REPUBLIKE SRPSKE

– Šizofrene su priče da je naša spoljna politika da sedimo na dve stolice pošto sarađujemo sa zemljama EU i Rusijom. Deluje kao da će jedna stolica da nam se izmakne, a ustvari Vlada i Aleksandar Vučić sede na jednoj, i to čvrstoj stolici i premijer štiti nacionalne interese. On je u proteklih nekoliko godina pokazao da je to moguće i nema dalje – kaže Lazanski na početku intervjua za Srpski telegraf.

Na konstataciju novinara da može i Rusija i EU, Lazanski je odgovorio „Zašto ne bi moglo?“

– Mala smo država, pa je cilj da se ne zameramo Istoku, a ni Zapadu. Ne razumem podele, ili smo za Amerikance ili za Ruse.

Na pitanje da li Srbija i RS mogu da računaju na Putina, poslanik SNS odgovara da ne smemo da dižemo tenzije u regionu, a da referendum u RS ne dovodi u pitanje celovitost BiH, niti vodi otcepljenju.

– Rusija i Putin uvek su bili i ostaće naši prijatelj. Ona je garanrt Dejtonskog sporazuma i RS nije u opasnosti od nestanka – rekao je Lazanski, napominjući da Rusko-srpski humanitarni centar treba da dobije status diplomatskog centra.

Da li je istina da umesto automobila vozite vojni džip?

– Jeste. Vozim američki dodž iz Drugog svetskog rata, koji je na vojnom otpadu kupio gostioničar iz Bele Crkve. Njemu je služio za šverc nafte ili tako nešto, a ja sam ga od njega kupio. Vozim se sa njim od 1994. godine.

Što se tiče sporazuma koji Srbija ima sa NATO-om, Lazanski objašnjava da to nema nikakve veze sa Ruskom bazom.

– Ruska baza u Nišu nije baza. U toj zgradi koja nema ni ogradu, sedi 15 vatrogasaca koji gase požare u Srbiji, Crnoj Gori ili Makedoniji. Nije tu reč ni o kakvoj ruskoj bazi, kako se priča. Prvo, niški aerodrom je mali, kakvu to ogromnu rusku bazu ljudi zamišljaju. Nije mi jasno. Nema tajne baze, to su budalaštine i gluposti.

Objašnjavajući sporazum sa NATO, analitičar govori sa Srbija sa alijansom ima SOFA sporazum, koji podrazumeva nesmetan prolazak NATO snaga kroz Srbiju, ali nije izvršan.

– Njega su potpisale demokrate dok su bile na vlasti, a pre toga sličan sporazum potpisao je i Slobodan Milošević, odmah nakon Dejtona.

Na to što iz Hrvatske iz dana u dan stižu poruke da su Srbi za nešto krivi, Lazanski kaže da je Srbija navikla da ima blagonaklon stav, i da im ni reči nismo rekli do 2012. godine.

– Svima smo se izvinjavali i nismo pominjali naše žrtve tokom ratova. Za rat su ipak potrebne dve strane, i pravog pomirenja na Balkanu neće biti dok istina ne izađe na videlo. Govore Vukovar, Vukovar… Vlada je konačno smogla snage i potegla pitanja stradalih Srba. Nad našim narodom je izvršen genocid u Jasenovcu, a oni otkrivaju spomenike fašistima danas. Ne ide.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI