KRIZA U KOSOVSKOM PARLAMENTU I DALJE TRAJE

Tri dana nakon neuspele kostitutivne sednice parlameta, kosovske partije se još čvršće drže svaka svojih stavova i ne očekuje se da će sastanak šefova poslaničkih grupa predviđen za sredu doneti bilo kakvo konkretno rešenje za trenutni zastoj na Kosovu, piše danas prištinsi list “Zeri”
 

Džavit Haliti iz Demokratske partije Kosova (PDK) rekao je tom listu da, za sada, ne vidi “nikakvo svetlo na kraju tunela”.Istovremeno, pokret Samoopedeljenje i koalicija LAA (Demokratski savez Kosova, Alijansa za novo Kosovo i Alternativa) očekuju da se koalicija PAN (PDK, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo) vratiti u skupštinu i predložit kandidata za predsednika skupštine.“Zeri”, takođe, navodi mišljenja neimenovanih analitičara da bi najbolji izlaz iz trenutnog zastoja bio raspisivanje novih parlamentarnih izbora koji bi bili održani zajedno sa lokalni, zakazanim za 22. oktobar.

U međuvremenu, zamenik predsednikaPDK Redžep Hoti rekao je da samo do sutra važi predlog lidera te stranke Kadrija Veseljija Samoopredeljenju i koaliciji LAA da je spreman da povuče kandidaturu za predsednika parlamenta ako, zauzvrat, oni glasaju za vladu na čelu sa Ramušem Haradinajem, prenosi RTK.Hoti je naomenuo da je to poslednja žrtva koju bi PDK mogao da podnese u procesu uspostavljanja novih institucija.

Trenutni zastoj u foriranju novih kosovskih institucija komentarisao je i bivši predsednik kosovske skupštine i suosnivač ncijative za Kosovo (NISMA) Jakup Krasnići, koji je ocenio da su sve stranke odgovorne za ovakvo stanje, navodi “Zeri”.Krasnići je, međutim, napomenuo da bi, ako koalicija PDK, AAK i NISMA ne uspe da prvi put bezbedi dovoljno glasova za formiranje vlade, drugi pokušaj trebalo omogućiti svakom ko bude imao 61 glas.

Kosovske partije ni u petak 4. avgust, drugog dana konstitutivne sednice parlamenta, nisu uspele da izaberu predsednika i pet potpredsednika.Iako ustavni rok za konstituisanje parlamenta ističe danas, stručnjaci tumače da kršenja tog akta neće biti jer je Skupština praktino rad započela 3. avgusta, pa prema tim tumačenjima mogla bi, čini se, da traje u nedogled, a jedino što bi takvo stanje moglo da zaustavi jeste ili izbor predsednika ili raspisivanje novih izbora

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI