KOSOVO: SUDIJE SE NISU POLJAVILE NA ZAKLETVI KOD TACIJA

Za danas najavljeno polaganje zakletve 42 sdija i 14 tužilaca, pripadnika srpske zajednice na severu Kosova, nije održano jer se oni nisu pojavili u kabinetu kosovskog predsedika Hašima Tačija
 

Polaganje zakletve znači implementaciju dela Briselskog sporazuma o pravosuđu, a iz Tačijevog kabineta je saopšteno da se sudije i tužioci nisu pojavili zato što im je to „zabranio Beograd sa namerom da onemogući njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova“.U saopštenju se navodi i da je uključivanj sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica na Kosovu jedna od pozitivnih mera koje „institucije Republike Kosova preduzimaju radi postizanja pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima života – ekonomiji, poliici i kulturi“.Navodi se i da je nedolazak sudija i tužilaca na polaganje zakletve „još jedan neuspeh Evropske unije kao posrednika u procesu implementacije dela Briselskog sprazuma o pravosuđu“.Kosovski mediji podsećaju da su se o početku primene Briselskog sporazuma, u delu koji se odnosi na uključivanje severa Kosova u kosovski pravosudni sistem od 17. oktobra, dogovorili u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači.

Pročitajte još: Tači: Ponašanje EU prema Kosovu diskriminatorsko i sramotnoDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da očekje da će posao primene dela Briselskog sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka.– Ovo je veliki i važan posao za srpski narod na KiM. Prvi put nakon 1999. godine biće uspostavljen sud sa srpskom većinom i sa Srbinom predsednikom suda u Kosovskoj Mitrovici i tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će taj veliki i važan posao biti završen dokraja nedelje, do petka – rekao je Đurić za RTS.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI