KONTRA MERE HRVATSKOJ

Ako EU hitno ne reaguje i ne naloži Zagrebu da ukine nmete na srpsku robu, nadležni će maksimalno pooštriti kontrolu poslovanja hrvatskih firmi u Srbiji. Slede i jake provere hrvatskh kamiona prilikom ulaska u Srbiju
 
LUPILI NAS TAKSAMA Hrvati za uvoz srpske robe naplaćaju umesto 12, čak 270 evraSrbija sprema ozbiljne kontramere prema Hrvatskoj nakon odluke njiovog ministarstva poljoprivrede da uvozne takse za srpsku robu poveća sa 12 na 270 evra, saznaje Informer od dobro upućenih izvora. Ove kontramere obuhvatiće dubinsku proveru poslvanja hrvatskih firmi u Srbiji, kao i veoma jake inspekcijske kontrole prilikom ulaska robe iz Hrvatske u našu zemlju! Naši izvori kažu da je na najvišem državnom nivou odlučeno da Srbija neće trpeti još jedan u nizu bezobrazluka hrvatske države, koja odluku o uvećanju taksi za čak 22 puta pravda tvrdnjom da to radi radi zaštite ”sopstvnih proizvođača jer im je dosadilo da idu niz dlaku Evropskoj uniji”?!

Češljanje ugovora

Srbija se u sredu žalila Evropkoj uniji na ovu odluku Hrvata, međutim, ako EU ne naloži ukidanje nameta na srpsku robu, inspektori u Srbiji će već od ponedeljka sprovesti opsežne kontrole u hrvatskim firmama.

Mora nešto da se preduzme
Ovo što Hrvatska radi nečuveno je i zlonamerno. Ne smemo da sedimo skrštenih ruku
Ivan Nikolić, ekonomista

Na delu imamo klasičn iživljavanje države Hrvatske nad Srbijom! Naši proizvođači će sada zbog ovih novih nameta morati da poećaju cene voća i povrća. Sve to Hrvati rade da bi uzimali robu isključivo od svojih proizvođača, pod izgovorom da su namirnice iz Srbije preskupe. Situacija uopšte nije naivna i Srbija mora da uzvrati. Ukoliko EU hitno ne reaguje po ovom pitanju, naši inspektori će već od ponedeljka maksimalno pooštriti kontrolu poslovanja hrvatskih firmi u Srbiji. Proveravaće se ugovori sa zaposlenima, kao i da li te fime redovno isplaćuju poreze i doprinose. Pored toga, srpska carina će podrobno pročešljati svaki kamion koji iz Hrvatske ulazi u Srbiju – priča Informerov sagovornik.

On podseća da ovo nije prvi put da Hrvatska objavi carinski rat Srbiji!
Setite se samo kako se prem Srbiji ponašao premijer Zoran Milanović. On je 24. septembra 2015. zabranio ulazak kamiona sa srpskom robom u rvatsku jer je smatrao da naša država namerno sve izbeglice iz Sirije usmerava ka Hrvatskoj (!?). Oštećeni su, naravno, bili proizvođači iz Srbije čija je roba danima stajala zarobljenana granici i ta šteta se merila u milionima evra – ističe naš izvor.

OZBILJNE PROVERE Na carini će se podrobno kontrolisati kamioni iz Hrvatske

Napali bez povoda

Stručnjaci kažu da je za Srbiju jedino logično da zauzme takv stav, pošto je hrvatska odluka usledila bez ikakvog povoda i provociranja od strane Srbije. Ekonomista Ivan Nikolić smatra da to što je uradila Hrvatska jeste zlonamerno i da Srbija mora da reaguje na pravi način.

Papović: Kupujte srpske proizvode

Predsednik Nacionalne organizcije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Informer da bi bilo najbolje da potrošači u našoj zemlji kupuju domaće proizvode.
– Dosta je više da nas neko nipodaštava, a Hrvatska upravo to radi. Da smo mi tako nešto uradili cela EU bi se digla na noge. Treba da sačuvamo svoje poljorivrednike i proizvode, koji su po kvalitetu mnogo bolji od hrvatskih. Ovom prilikom pozivam sve naše potrošače da razmisle pri kupovini robe koja je poreklom iz Hrvatske – kaže Papović. Ovo što Hrvatska radi je nečuveno. Mi mramo da branimo naše tržište i nadam se da će prigovor koji smo poslali Hrvatskoj, ali i Evropskoj komisiji uroditi plodom. Ako se to ne desi, ne smemo da sedimo skrštenih ruku. Ne smemo da im uzvraimo na isti način, ali povećanje taksi za 22 puta je stvarno previše – naglašava Nikolić.
Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže da Hrvatska ruši sporzum koji Srbija ima sa Evropskom unijom i da je to nedopustivo.
Mi imamo potpisan sporaum sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju u kojem jasno stoji koje propise treba da poštuju članice EU i one zemlje koje su u procsu pridruživanja, a to svakako nije ovo što Hrvatska radi. Najlakše je sada napraviti haos na granici, ali smo u prošlosti videli da to nije nikakvo rešenje, niti je dalo ikakav rezultat. Mi imamo ugovor sa EU, Hrvatska je član te zajednice i mora poštovati propise Unije. Sve što remeti tržište apsolutno je neprihvatljivo i ukoliko Hrvatska ne spusti loptu, moa im se odgovoriti što sa naše strane, što od strane Evropske unije čiji su član – ocenjuje Bušatlija.

Izvozimo u Hrvatsku benzin, ulje i struju

Podaci trgovinske razmee Srbije i Hrvatske pokazuju da naše kompanije u Hrvatsku najviše izvoze benzin, bakar, suncokretovo ulje, struju, šećer i plastične proizvode. S druge strane, iz Hrvatske nam pre svega stižu dizel-automobili, ulja, sedišta za kola, cement i mainska ulja.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI