Kolinda Grabar Kitarović: Ja ću prva poželeti dobrodošlicu Srbiji!

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da današnjem svetu treba više, a ne manje NATO-a, i poručila da će biti prva osoba koja će poželeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.

– Crna Gora će postati članica za nekoliko meseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontraverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije – rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nastaviti saradnju u Severnoatlantskom savezu.

Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaksu ocenila da će Tramp, nakon inauguracije i upoznavanja s informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima s NATO-om i činjenicama da današnja situacija u svetu zahteva severnoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasledstvo u tom paktu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

– Verujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam saglasna i s činjenicom da treba da ispunjavamo naše obaveze, pocevši od moje države Hrvatske – poručila je Grabar-Kitarović aludirajući na Trampove izjave tokom predsedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima pociva NATO i pozvao saveznike da ulože više u taj pakt renosi Hina.

Dodala je i da je prisustvovala poslednjem samitu NATO u Varšavi gde je, kako je rekla, uvidela da je Hrvatska jedna od retkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za odbranu.

– Za mene tu nije reč o troškovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obaveza – rekla je Grabar-Kitarović i izrazila zadovoljstvo što, kako je ocenila, hrvatska vlada ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govoreći o “ruskoj pretnji”, ona je rekla da tu zemlju neće “uplašiti milijarde dolara investicija” u odbranu već je potrebna “solidarnost” i “brze i okretne reakcije na rusko delovanje”.

– Greška koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svojem odgovoru – smatra Grabar-Kitarović i poručuje da “Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a” već da sa njom treba sarađivati.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI