KISELE PAPRIKE

Došla nama na red i paprika u filetima da se stavi u kiselo za zimu. Ovo je recept moje mame po kojem radi više od 30 godina. Ja sam recept preuzela od nje jer paprika je u isto vreme i hrskava i mekana, može da stoji i 2 – 3 godine, kažem može, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim jer se nama uvek pojede preko zime. Ja koristim konzervans za svaki slučaj jer mi se desilo par puta da su mi cvekla i mešana salata prokisli iako sam i tegle starilizovala pre stavljanja zimnice i posle u rerni pasterizovala. Koliko znam, od konzervansa niko umro nije, a to je jako mala količina koja se koristi da bi nam nešto se desilo, uostalom čime se konzervira, kao što samo ime kaže u fabrikama a svi je kupujemo…. Ja ću pisati oba recepta i sa i bez konzervansa pa ko kako voli neka izvoli.

fileti kisele paprike

Za 9 kg paprike – rastvor za kuvanje:

  • 1l sirćeta
  • 3l vode
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 1 konzervans i 1 vinobran
  • 1 kesica bibera u zrnu ( prvo ga oprati i ocediti )

Zaliv:

  • 3l vode
  • 1, 5 l sirćeta
  • 8 kašika šećera
  • 5 kašika soli
  • 1 konzervans i 1 vinobran ( ko neće neka izostavi )
  • 1 kesica bibera u zrnu ( opran i ocedjen )

Priprema:

Paprike oprati pa odstraniti peteljke i zrno i opet oprati.

Pripremiti masu za kuvanje.

Staviti da provri pa spustiti papriku. Zavisno kolia vam je šerpa, a najbolje je u njoj, veća je površina.

Spustiti i čekati da provri.

Kad provri kuvati 2 – 3 minute, videćete kako će paprika da nabubri i podigne se.

Vaditi u drugi čist sud da se ocedi.

Tako uraditi sa svom paprikom.

Doks e paprika hladi tegle staviti na 100 stepeni u rernu da se sterilizuju, oko 10 minuta.

Izvaditi, prohladiti da možete da ih uhvatite i redjati u tegle.

Dok redjate u tegle staviti zaliv sa prokuva. Sve sastojke sjediniti i kad provri skloniti.

Kada je zaliv topao prelivati paprike, staviti rešetkicu da drži papriku u zalivu.

Staviti celofan i gumicama pričvrstiti, pa staviti poklopac.

To je sasvim dovoljno kada se stavlja konzervans.

Ako stavljate bez, onda kad zaliv prokuva sklonite i sa vrelim zalivom prelivajte papriku, zatvorite tegle sa čistim, po mogućsvu novim zatvaračima i okrenite ih naopaku, tako će povući vakuum poklopci i neće doći do kvarenja.

U drugom slućaju kada zalijete i zatvorite tegle možete da zagrejete rernu na 150 stepeni, poslažete tegle i zatvorite a rernu ugasite.

Ostavite tako preko noći da se sve ohladi.

 

Izaberite vaš način stavljanja, ja preporučujem oba da probate i sa i bez konzervansa pa koji vam se čini bolji vaš je 😉

Najpoplarnije
Facebook Comments
Share