Kinesko srpskog prijateljstvo. STIGLA DONACIJA KINE VREDNA 650.000 EURA

Kinesko-srpskog prijateljstvo.

Donacija je vredna oko 650.000 evra i namenjena je za pomoć Vojsci Srbije u ostvarivanju zadataka iz njene treće misije, koja se odnosi na pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i drugih akcidentnih situacija.

Ovakav vid podrške dogovoren je nakon što se Kina odazvala na apel Vlade Srbije za humanitarnu pomoć upućen tokom katastrofalnih poplava koje su 2014. godine zadesile našu zemlju.

Deset čamaca iz donacije pripala su Rečnoj flotili, 14 čamaca preuzela je Specijalna brigada, a GPS uređaji biće raspoređeni u jedinice Kopnene vojske.

– Ova donacija prijateljske Narodne Republike Kine je od velikog značaja za 93. ronilačku četu čiji su pripadnici do sada često, u okviru treće misije, bili angažovani na pružanju pomoći civilnom stanovništvu ugroženom poplavama. Time su nam značajno uvećani kapaciteti i operativne sposobnosti – naglašava kapetan fregate Romeo Grbović, komandant Prvog rečnog odreda.

Čamci su tipa RIB 720, dužine 740, širine 290 i dubine 85 centimetara, opremljeni moćnim Jamahinim vanbrodskim motorom od 150 konjskih snaga. Na vodi razvijaju brzinu od oko 54 kilometara na čas i u mogućnosti su da prime 15 lica, ili 3.600 kilograma tereta.

U okviru donacije, kao prateća oprema isporučeni su i prsluci za spasavanje, transportne prikolice, dodatni rezervoari za gorivo kapaciteta 250 litara, pumpe za naduvavanje i izbacivanje vode, vesla, prekrivači i ručni GPS navigatori.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI