Kim Dzong Un bacio nuklearnu bombu i izazvao zemljotres jacine 5 stepeni

Južnokorejski predsednica Park Geun Hje izjavila je da je Severna Koreja nukleranom probom jasno prekršila Rezoluciju SB UN. – U svojoj petoj – najsnažnijoj nuklearnoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao ‘bezobzirni manijak’, koji potpuno ignoriše svetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja – prenela je kancelarija predesednice Park.

Severna Koreja izvela je peti nuklearni test, koji je opisan kao “najsnažnija eksplozija” koju je izazvao Pjongjang.

Test izazvao potres jačine 5,3 stepeni Rihterove skale

Nuklearni test je izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklearna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklearni udar.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se odlučno protivi nuklearnom testu koji je izvela Severna Koreja i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

Obama: Ovo će imati ozbiljne posledice

Predsednik SAD Barak Obama komentarišući petu nuklearnu probu koju je izvela Severna Koreja rekao je da će postupci Pjongjanga ostaviti “ozbiljne posledice”.

Gardijan piše da se Obama vratio u Belu kuću nakon samita G20 u Kini i sastanaka u Laosu, kao i da su ga o postupcima Pjonjanga obavestili njegovi savetnici.

Obama je ponovio “neuništivu posvećenost SAD” obezbeđivanju bezbednosti svojih saveznika u Aziji i širom sveta, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rešavanju tog pitanja.

– Severna Koreja izvela je testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu – izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

Japan je takođe najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankcija protiv Severne Koreje zbog ovog testa

Francuska je snažno osudila nuklearnu probu koju je danas izvela Severne Koreja, nekoliko sati nakon snažnih potresa tla koje je izazvala eksplozija u blizini čuvanog predela na kojem se izvode nuklearna testiranja.

– Francuska snažno osuduje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severne Koreje i poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mere zbog povrede Rezolucije UN – navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Državna televizija Severne Koreje je prenela da je njihova zemlja sada u mogućnosti da montira bojeve glave na balističke rakete.

Televizija tvrdi da nije bilo curenja nuklearnog materijala prilikom testiranja tako da nije naneta šteta po prirodu i okolinu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI