KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike, kao kontrameru Senat Španije (Gornji dom parlamenta) odobrio direktnu kontrolu nad “pobunjenom” pokrajinom. Ustavni sud Španije, dao je Kataloncima tri dana da zaustave jednostrano proglašenje nezavisnosti
 

19.28 – Niko u EU neće priznati nezavisnost Katalonije, saopštio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na svom Tviter nalogu.

19.01 – Premijer Španije Marijano Rahoj nazvao je odluku katalonskog parlamenta krivičnim delom.

18.43 – Ustavni sud Španije dao je katalonskim vlastima tri dana da zaustave jednostrano proglašenje nezavisnosti regiona, piše list „Pais“.

„Ustavni sud daje tri dana Generalitetu (regionalnoj vladi), parlamentu Katalonije i tužilaštvu da donesu odluku o suspenziji (odluke o nezavisnosti)“, ističe list.

18.13 – Džulijan Asanž predviđa da će se Katalonci „boriti kao Gandi“ za nezavisnost. Osnivač „Vikiliksa“ oglasio se na Tviteru odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, obraćajući se svojim pratiocima na katalonskom jeziku.

17.30 – Katalonski lider Karles Pudždemon pozvao pristalice nezavisnosti da ostanu mirni uoči najavljenih mera Madrida za preuzimanje kontrole nad tom pokrajinom.

17.05 – Glavna separatistička grupa u Kataloniji, građanski pokret Katalonska narodna skupština, pozvala je državne službenike u Kataloniji da ne slušaju naređenja španske vlade.

16.55 – Glavni španski tužilac će odgovorne za glasanje u katalonskom parlamentu optužiti za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

16.05 – Španski senat odobrio vlastima u Madridu da pokrenu član 155 ustava. Zakazana hitna sednica Vlade.

15.35 – Marijano Rahoj poziva na mir i poručuje da će vladavina prava biti ponovo uspostavljena u Kataloniji, prenosi Rojters.

15.25 – Katalonski parlament proglasio nezavisnost

Katalonski parlament je glasao za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, deset protiv i dva nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardija. Glasanje je sprovedeno u 135-članom parlamentu.Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja.AP prenosi da predlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora “o jednakosti” sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući “nezavisnost” na katalonskom.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon i potpredsednik Oriol Hunkeras zagrlili su se čestitavši jedan drugom nakon glasanja, u kojem su učestvovali, prenosi AP.Nekoliko minuta nakon proglašenja nezavisnosti, španski Senat je odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.Za uspostavljanje kontrole 214 članova Senata glasalo je za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, javlja Pais.Rojters navodi da mere uključuju raspuštanje vlade u Barseloni i preuzimanje direktnog nadzora nad policijskim snagama Katalonije.

Rahoj je pozvao na mir i poručio da će vladavina prava biti ponovo uspostavljena u Kataloniji.Španska vlada će se sastati večeras, u 18.00 časova po lokalnom vremenu. “Španija je ozbiljna zemlja i velika nacija i nećemo tolerisati da nekoliko ljudi pokuša da likvidira naš ustav”, rekao je Rahoj novinarima nakon što je španski Senat omogućio da Madrid preuzme kontrolu nad Katalonijom, preneo je Rojters.

Prethodno je Rahoj u Senatu poručio da će, “ako se usvoje mere, prvi potez španske vlade biti smena Puđdamona”.Katalonski lider pozvao pristalice nezavisnosti da ostanu mirni uoči najavljenih mera Madrida za preuzimanje kontrole nad tom pokrajinom.”U narednim danima moramo se držati naših vrednosti pacifizma i dostojanstva. U našim je i u vašim rukama da izgradimo republiku”, rekao je Karles Puđdamon obraćajući se stotinama pristalica ispred zgrade katalonskog parlamenta, preneo je AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se za Brisel ništa ne menja i da će njihov jedini sagovornik ostati Španija.

I Američki Stejt department podržao je Madrid u pokušajima “da očuva Španiju jakom i ujedinjenom”.“Katalonija je integralni deo Španije i SAD podržava ustavne mere španske vlade kako bi se Španija očuvala jakom i ujedinjenom”, izjavila je portparolka Stejt dipartmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

“Berlin gleda sa zabrinutošću na eskalaciju dešavanja u Španiji”, rekao je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, napominjući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti “prekršilo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije”.I francuski predsednik Emanuel Makron oglasio se povodom odluke katalonskog parlamenta, poručivši da u potpunosti podržava španskog premijera Marijana Rahoja.Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se posle, 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “istorijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI