KAPETAN DRAGAN PRESUDA: 15 GODINA ZATVORA

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan osuđen je pred Županijskim sudom u Splitu na 15 godina zatvora!
 

Vasiljković je proglašen krivim po dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika u Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Advokat Vasiljkovića je najavio žalbu na presudu, čim kako je rekao dobje napismeno presudu. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da Vasiljević i bude pušten na slobodu, ali dodao je da je još rano govoriti o tome, jer presuda još nije pravosnažana.   Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.

– Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili – rekao je Vasiljković.Ceo sudski proces je nazvao “opsesivno fašističkim progonom”, a na početku procesa prošle godine rekao je da se doživljava kao branilac domovine Jugoslavije, a ne agresor.Njegova odbrana tvrdi da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.Tužilaštvo s druge strane tvrdi da je u sudskom postupku, tokom kojeg je ispitano više desetina svedoka, dokazalo sve optužbe.

Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je navodno mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI