KAMPANJA ZA PREDSEDNIKA 2017 : Do izbora 7 meseci, a vec 12 kandidata!

Toma Nikolić, Vuk Jeremić, Saša Janković, Dragan Šutanovac, Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Jelena Milić, Miroslava Milenović,
Mada je do predsedničkih izbora u Srbiji ostalo još sedam meseci, u javnosti se već pojavilo dvanaest “kandidata”!

Pored aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, čiji su saradnici u “Večernjim novostima” juče najavili njegovu kandidaturu bez obzira na podršku SNS (!?!), u medijima su – što direktno, što indirektno – svoju kandidaturu objavili i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, zaštitnik građana Saša Janković, lider DS Dragan Šutanovac, predsednik SPS Ivica Dačić, ministar trgovine Rasim Ljajić, predsednik SRS Vojislav Šešelj i lider Dveri Boško Obradović… I to nije kraj spiska!

Nisu pristali ni za “Grand šou”
Kada pogledate sve “kandidate”, jasno vam je da predstoji rijaliti u odnosu na koji je “Grand šou” kao intelektualni kružok
Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Kakav izbor, strašan izbor

O svojoj kandidaturi javno govore i glavni NATO lobista u Srbiji Jelena Milić, članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, kao i kontroverzni američki producent srpskog porekla Vladimir Rajčić (prošle nedelje ‘Nedeljniku’ poturio lažni Trampov intervju).

Ovolika halabuka oko izbora koji će se održati najverovatnije tek u maju 2017, kažu stručnjaci, pokazuje da nas očekuje izuzetno prljava kampanja sa mnogo slabih kandidata, koja će biti nalik rijaliti-šouu. Tako direktor agencije “Partner” Miroslav Šutić ocenjuje da gotovo niko od pomenutih nema šanse da osvoji 25 odsto glasova i uđe u drugi krug.

Kako se kandiduju

Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja. Za podnošenje kandidature potrebno je predati najmanje 10.000 potpisa birača overenih u sudu, a jedan birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.
Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Mnogo je tu političkih autsajdera, od kojih većina nije čak ni za analizu. Ima, doduše, i zanimljivih kandidata, poput Jeremića i Jankovića. Međutim, oni ništa ne mogu da urade bez podrške stranaka, uhodane mašinerije i pet-šest miliona evra koje bi potrošili u kampanji, a teško je zamisliti da će se na kraju čitava opozicija saglasiti oko jednog imena. Čak je i Dačiću kandidatura potpuno nepotrebna, samo će se izblamirati ako bude kandidat… Ova kampanja biće jedna velika galama i pljuvanje, koje u političkom smislu nikome neće doneti dobro – smatra Šutić i dodaje da je problem što većina učesnika sve ovo i radi jer očekuje neki fantomski prestiž.

Tragikomična borba

Sličan stav ima i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji naglašava da će izborna kampanja za šefa države ličiti na sve osim na pravu političku borbu.

Kada pogledate sve “kandidate”, jasno vam je da predstoji rijaliti u odnosu na koji “Grand šou” deluje kao intelektualni kružok. Za sada je jedini ozbiljan kandidat Tomislav Nikolić. Bilo bi zabavno da kandidatkinje budu i, recimo, Vesna Pešić i Srbijanka Turajlić, pa da građani onda moraju da izaberu manje zlo – zaključuje u svom stilu Krstić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI