KAKO KISELITI KUPUS

Pored žitarica i krompira, kupus je naminica koja se najviše koristi u ishrani. Ovo izuzetno zdrvo povrće je najbolje kiseliti kada je najveća ponda, a to je u novembru.

Za kiseljenje kupsa u većim količinama je najbolje nabaviti bure sa slaviom pri dnu kako bi pretakanje bilo olakšano. Pored kupusa, potreba je i so, kao i kamen ili teži predmet čime bi se glavice držale pod pritiskom.

Poželjno je da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine bureta. Količia soli koja se koristi priliokom kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu bureta.Za dobar kiseo kupus je bitno da su glavice zdrave, pa tako pre nego što kupus stavite u bure, očistite oštećene listve. Glavice zasecite na korenu sa donje strane u obliku krsta, a zatim ih slažite što dublje i što bliže jednu drugoj. Važno je da kupus bude složen što gušće. Sve vreme vodite računa da ulaz u slavinu bude između kupusa zbog kasnijeg pretakanja.U toploj vodi razutite so i prelijte kupus. Količina vode bi trebalo da bude jednaka kupusu, tako ako stavljate 15 kilograma kupusa, potrebno je između 15 i 16 litara vode i 450-500 grama soli.

Kupus zatim pritisnite kaenom i potopite, kako bi stalno bio u vodi.Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, odnosno menjati bar polovinu vode u buretu. Zato je najpraktičnija burad sa slavinom. Po potrebi možete dodavati i so, a da li je potrebno ocenite tako što ćete probti rasol.Takođe, skidajte penu sa vrha  u toku kiseljenja da rasol bude bistar.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI