KAKO NAS KRADU NA SMRZNUTIM NAMIRNICAMA! Platis ribu, a dobijes – LED

U zaleđenom osliću udeo leda je čak 50 odsto, a nakon odmrzavanja povrće je bilo lakše za 20 odsto. To je skandal, čista prevara, kažu stručnjaci

Trgovci nas pljačkaju na smrznutim namirnicama.

Na 3,950 kilograma zaleđenih proizvoda, dobili smo 1,05 kilograma leda. Udeo novca datog za led u računu od 1.480 dinara, iznosi čak 408 dinara. Ovo je epilog malog eksperimenta koji je uradila redakcija Zaštitnika potrošača.

Boranija i carska mešavina kalirale su po 20 odsto, pa smo od kilograma smrznutog proizvoda dobili 800 grama odleđenog povrća

Nasumično smo odabrali pet zaleđenih namirnica – dve vrste ribe i tri vrste povrća. Izmerili smo ih zaleđene, i to je odgovaralo neto količini navedenoj na pakovanjima. Kad smo ih odledili, ispostavilo se da na led otpada i do 50 odsto količine smrznute robe koju kupite.

Prema rezultatima, zamrznuta riba je meka za laku trgovačku zaradu, a za kupce čist minus

Najalarmantniji rezultati se odnose na “Smrznuti oslić filet premija 1 kg” gde je na vodu otpalo čak 50 odsto proizvoda. Tako je nakon odleđivanja vaga pokazala da u pakovanju zapravo ima samo 500 grama ribe. Da obmana bude još veća, na deklaraciji ovog proizvoda piše da je količina ribe 900 grama, a da na glazuru otpada 10 odsto. S obzirom na to da smo ovaj proizvod u “Tempu” platili 439,99 dinara, ispada da pola kilograma leda u ovom slučaju košta 220 dinara.

Nešto bolja situacija bila je sa drugom vrstom smrznute ribe (Smrznuti oslić FILET HAKE PREMIJA) gde je na led, odnosno vodu otpalo 20 odsto količine, pa smo od neto 500 grama proizvoda dobili 400 grama ribe, a 100 grama leda.

Kad je reč o smrznutom povrću, merili smo smrznutu boraniju, grašak i “carsku” mešavinu. Boranija i carska mešavina kalirale su po 20 odsto, pa smo od kilograma smrznutog proizvoda dobili 800 grama odleđenog povrća. Grašak je kalirao dvostruko manje, pa je od neto količine od 450 grama dobijeno 400 grama čistog graška.

Da napomenemo, merene proizvode nismo dehidrirali (upijali vodu krpama ili ubrusima) već smo ih samo razledili.

408 dinara nas je koštao led na pet kupljenih proizvoda

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača smatra da je ovakva trgovina čista obmana, a da se na takav način već duže vreme varaju potrošači.

– Kupci kupuju led! To je skandal! Čista prevara! Tako zarađuju ogromne pare. Nažalost, to nije ništa novo, znamo za taj slučaj i već godinama pokušavamo da se izborimo sa tim. Uglavnom trgovci varaju na smrznutoj ribi – kaže Papović.

U ovakvom slučaju, savetuje Papović, potrošači treba da se obrate, osim Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača, i Tržišnoj inspekciji.

Kod kupovine smrznutih namirnica nije sporna samo količina već i kvalitet. Nutricionista Branka Mirković kaže da su one veoma različitog kvaliteta

– Kese su često veoma atraktivne, ali neprovidne i sa slikama savršenog voća i povrća, a kada otvorite, vidite da su plodovi različitog kvaliteta. Veoma često su i prodavci odgovorni jer loše skladište zaleđeno voće i povrće, pa zato kupite santu leda – kaže Mirkovićeva i dodaje da su velike razlike u kvalitetu, a manje u ceni.

– Loše zamrznuto povrće gubi na nutritivnim vrednostima i zato se vrednosti na deklaraciji veoma razlikuju od realnog stanja – kaže naša sagovornica.

POGLEDAJTE KAKO SMO PROŠLI KAO BOSI PO TRNJU:

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI