KAKO JE UHAPSEN SPIJUN IZ VRHA POLICIJE! Veljko Popara u parku prodavao drzavne tajne!

Veljko Popara, funkcioner UKP, odavao CIA poverljive informacije… Kako bi sakrio tragove, na sastanke išao različitim trasama, menjajući autobuse i automobile, a da bi izbegao pratnju, čak se i presvlačio po haustorima… Stefanović: Taj čovek je u našim rukama, dalje postupanje zavisi od tužioca

Veljko Popara, visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije, prodavao je poverljive informacije obaveštajnim službenicima američke ambasade, zbog čega je pre desetak dana uhapšen i protiv njega se sada vodi krivični postupak.

Izbegavao kontrapratnju
Pre jednog susreta čak tri puta je išao autobusom na liniji 45 od početka do kraja, da bi potom seo na tramvaj, pa u trolejbus, pa je onda uzeo taksi…
Informerov izvor iz istrage

Popara je u julu 2013. godine postao pomoćnik načelnika UKP generala Rodoljuba Milovića, a prema dostupnim informacijama, za dostavljene podatke dobio je od Amerikanaca tek nekoliko hiljada evra!?!

Kako bi sakrio tragove, na sastanke sa zapadnim obaveštajcima uvek je išao različitim trasama, menjajući i po nekoliko autobusa, trolejbusa i tramvaja. Presvlačio se po haustorima, oblačio dukseve sa kapuljačom preko odela, a na dan kada je provaljen i uhapšen podatke je američkom agentu predao u jednom parku u centru Zemuna!

Fleš umesto papira

Kako je utvrđeno, Popara je informacije snimao na fleš-memoriju, izbegavajući da nosi glomazne fascikle sa papirima.

Po svemu sudeći, Popari novac nije bio glavni motiv. Koliko znamo, sve ukupno je dobio tek nekoliko hiljada evra… Sumnjamo zbog toga da je bio ucenjen nekim kompromitujućim materijalom i da je to bio glavni motiv. Odavanje informacija trajalo je najmanje nekoliko meseci, tokom kojih je Popara bio praćen. Tako je i utvrđen sistem kupoprodaje informacija… – prenosi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Popara se na sve moguće načine trudio da zavara trag kad je išao na sastanke sa stranim obaveštajcima:

Za samo jedan susret čak tri puta je išao autobusom na liniji 45 od početka do kraja, da bi potom seo na tramvaj, pa u trolejbus… Osim vozila gradskog prevoza, Popara je koristio i po nekoliko taksija, a čak se presvlačio po haustorima, oblačeći dukseve sa kapuljačom preko odela. Kad je bio siguran da je izbegao takozvanu kontrapratnju, sastajao bi se s agentima uglavnom po parkovima – otkriva Informerov izvor iz istrage.

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je juče da se “protiv jednog visokog funkcionera UKP vodi krivični postupak pošto je duže vreme sarađivao s obaveštajcima jedne zapadne službe”.

Ne mogu da otkrivam ime osobe, niti mogu da dajem više detalja iz istrage. Ta osoba je u rukama naših istražnih organa i dalje postupanje zavisi od tužioca. Ono što mogu da kažem jeste da je odavanje informacija stranim obaveštajcima trajalo mesecima. To, znate, ne može da se preseče za jedan ili dva dana. A akcija može da se izvede tek kad imate dovoljno konkretnih dokaza – istakao je Stefanović.

Država reagovala

Na drugoj strani, Mile Lazarević iz Sindikata srpske policije kaže da nije iznenađen ovim otkrićem i da će istraga pokazati šta je sve procurelo do zapadnih agenata.

Ozbiljan kriminal
Odavanje informacija strancima trajalo je mesecima. To ne može da se preseče za jedan ili dva dana
Nebojša Stefanović, ministar policije

Zapadni obaveštajci već godinama dolaze do informacija. Ovo pokazuje slabosti naših bezbednosnih službi i zato je ovakva akcija bila potrebna – naglašava Lazarević.

Bivši operativac DB Stevan Basta navodi da je, prema njegovom iskustvu, špijuna oduvek bilo dosta u policiji.

Da li će se to prekinuti zavisi od sposobnosti institucija da pribave dokaze… Druga opcija jeste da BIA napravi operativnu kombinatoriku, što znači da dobro proceni i ponudi duplu saradnju uhvaćenim špijunima i tako plasira strancima informacije koje nam odgovaraju – zaključuje Basta.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI