KAKO JE UCENJIVAN CEDO COLOVIC : PRETILI MU UBISTVOM

Čedo Čolović počeo da radi za Hrvate da bi izbegao hapšenje, jer je bio optužen za ‘ratne zločine’ u Krajini! U dogovoru sa hrvatskom SOA on je kasnije optužnicama ucenjivao oficire Vojske Srbije i od njih skupljao podatke!

Čedo Čolović, penzionisani major Vojske RSK koji je u petak uhapšen pod sumnjom da je hrvatski špijun, priznao je krivična dela koja mu se stavljaju na teret. On se nagodio sa Tužilaštvom za kaznu zatvora od tri godine.

Pretili mu ubistvom

Kako saznajemo, Čedo Čolović je posle hapšenja policajcima i tužiocima detaljno ispričao kako je postao hrvatski špijun.

Mesečno dobijao od 500E do 3.000E
Spočetka je to bilo više, oko tri hiljade evra na mesečnom nivou, da bi se na kraju svelo na sumu od 500 do 1.000 evra!

On kaže da je bio ucenjen optužnicom za navodne ratne zločine. Ispričao je da je prvi put u kontakt sa hrvatskom Sigurnosno-obaveštajnom agencijom stupio 1999. godine kada je otišao u rodno selo Tepljuh u Dalmaciji. Tamo su ga, navodno, priveli na saslušanje i rekli mu da bira: ili će ga oni odmah uhapsiti i po kratkom postupku osuditi na 20 godina robije zbog ratnih zločina ili će pristati da radi za njih… – prepričava naš izvor iz istrage.

Prema njegovim rečima, Čolović tvrdi i da su mu Hrvati pretili ubistvom članova porodice:

Navodno, pretili su mu da će, ako ne pristane da sarađuje, biti likvidirani neki članovi njegove porodice i u Srbiji i u Hrvatskoj…
Kako god bilo, tek Čedo Čolović je više od 15 godina radio kao hrvatski špijun u Srbiji. Koristio je kontakte koje je imao sa oficirima i podoficirima Vojske Srbije da bi dolazio do poverljivih podataka, koje je onda predavao SOA prilikom svojih boravaka u Dalmaciji.

U dogovoru sa hrvatskom službom on je u periodu od 2000. do 2010. optužnicama za ratne zločine ucenjivao pojedine aktivne i penzionisane oficire Vojske Srbije i tako od njih skupljao podatke o stanju u kasarnama, o spremnosti, opremi i obučenosti naše armije… – prenosi naš sagovornik, koji kaže da je Čolović, prema podacima do kojih je došla BIA, za hrvatsku službu vrbovao najmanje trojicu agenata u Srbiji.

Šta kaže zakon?

U Članu 315. Krivičnog zakona pod nazivom “špijunaža” navodi se:
“Ko tajne vojne, ekonomske ili službene podatke ili dokumente saopšti, preda ili učini dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi, kazniće se zatvorom od tri do 15 godina.”
antrfile

Takođe, kako smo već pisali, na osnovu Čedovih dojava u Hrvatskoj je podignuto najmanje devet tajnih optužnica za ‘ratne zločine’ protiv oficira i podoficira Vojske Srbije.

Prema rečima naših izvora, Čedo Čolović je od hrvatske SOA dobijao i određenu novčanu naknadu.
Spočetka je to bilo više, oko tri hiljade evra na mesečnom nivou, da bi se na kraju svelo na sumu od 500 do 1.000 evra mesečno!

Hrvati su ga tretirali kao ucenjenog čoveka koga u svakom trenutku mogu da kompromituju i prodaju. Zato su ga plaćali neredovno i malo. On im je, što bi se reklo, bio potrošna roba – objašnjava sagovornik Informera, obaveštajac sa višedecenijskom karijerom.

Sud odlučuje

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović podvlači da sporazum o priznanju krivice nije “izlaženje u susret” okrivljenom.

To je institut koji se koristi zbog ekonomičnosti postupka, jer ukoliko se sklopi, sve ide kraće. Ne ide se na sud i nema izvođenja dokaza. Dogovor o visini kazne preliminarno postižu tužilac i odbrana, ali sud je taj koji daje konačnu reč – objašnjava Ognjanović.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI