Kako brzo smrsati – 20 saveta najpoznatijih nutricionista

Svakodnevno smo bombardovani novim informacijama o dijetama a rešenja na temu kako smršati brzo, ali zdravo, mogu biti potpuno zbunjujuća.Saznajte šta na tu temu kažu vrhunski nutricionisti.


1. Postarajte se da unosite proteine sa svakim obrokom. Proteini vam obezbeđuju osećaj sitosti koji traje duže, a takođe drže pod kontrolom vaš nivo šećera u krvi, eliminišući želju za slatkišima, kaže Šona Vilkinson (Shona Wilkinson), glavni nutricionista u Nutri centru (Nutri Centre USA).

2. Ako patite od želje za slatkišima, razmotrite uzimanje suplementa koji sadrže hrom, kako bi se ovog nagona oslobodili, dodaje ona.

3. Povećajte unos povrća.Fokusirajte se na povrće sa tamno-zelenim lišćem, poput spanaća, kelja i brokolija. Ove vrste povrća su prepune hranljivih materija, a takođe će vas držati sitim.

4. Jedite iz tanjira manje veličine, nastavlja Šona. Može zvučati ludo, ali veličina tanjira koji se prodaju poslednjih godina se povećala. Povezano sa tim, raste i veličina porcija hrane koju jedete.

5. Probajte neki od zdravih proizvoda za mršavljenje koji su odobreni od strane nutricionista, kao što je npr. Herbalife formula 1 šejk.

6. „Klonite se voća sa visokim sadržajem šećera, poput grožđa, grožđica (kandiranog, suvog grožđa) i banana“, kaže Patrik Holford (Patrick Holford), autor publikacije „Smršajte brzo“ (eng. „Burn Fat Fast“). „Nasuprot tome, birajte voće sa niskim procentom šećera u sebi, kao što su šljive, trešnje i bobičavo voće.“

7. „Radite 8 minuta vežbi sa korišćenjem otpora tri dana nedeljno i do 30 minuta kardio-vežbi – tj. bilo šta što dovodi do toga da vam srce brže lupa – tri puta nedeljno.“

8. „Za glavni obrok, pobrinite se da pola tanjira bude prekriveno povrćem, ¼ proteinima – tanko parče mesa ili ribe koji mogu da stanu na vaš dlan, i ne više od ¼ tanjira prekriveno ugljenim hidratima“, dodaje Patrik.

9. „Konzumirajte zeleni čaj“, kaže dijetetski ekspert Marisa Pir (Marisa Peer), autor publikacije „Možete biti mršavi“ (eng. „You Can Be Thin“). „Dokazano je da zeleni čaj sagoreva telesne masti, naročito u regionu struka. Ako vam se ne dopada ukus, uzimajte ga u kapsuliranom obliku.“

10. „I ograničite unos hleba na nekoliko kriški nedeljno“, navodi dalje Marisa. „Jedite ražani ili crni hleb umesto belog“.

11. „Proteine jedite za doručak. Motivišite se saznanjem da se vaše telo budi u modusu sagorevanja masti, a unosom proteina izjutra ćete nastaviti da sagorevate masti sve do sledećeg obroka sa ugljenim hidratima“, dodaje Marisa.

12. „Postarajte se da unosite 1 litar vode na 20 kilograma vaše telesne mase“, kaže fitnes ekspert Žaklin Vilson (Jacqueline Wilson). „Ovo je apsolutno neophodno“.

13. „Opredeljujte se za prirodne namirnice u što većoj meri, i nemojte jesti prehrambene proizvode“, kaže Žaklin. „Ništa što je upakovano!“

14. „Da sprečite nadimanje, smanjite unos soli“, poručuje ekspert za dijetu Džejn Mičel (JaneMichell), osnivač metode „Džejnin Plan“ (eng. „Jane Plan“). „Izbegavajte dodavanje soli jelima dok kuvate. Vaš stomačić će postati ravniji, a videćete i pozitivan rezultat na vagi.“

15. „Izbacite alkohol iz upotrebe“, savetuje Džejn. „On sadrži dosta skrivenih kalorija – čaša vina ih ima najmanje 100“.

16. „Birajte zdravu užinu koja ne sadrži više od 120 kalorija. Ta količina kalorija se nalazi u nepunoj šaci oraha i suvog voća.“

17. „U ishranu uvedite ananas, grejpfrut i celer“, kaže fitnes trener poznatih ličnosti Dženi Pejsi (Jenny Pacey). „Oni sadrže enzime za koje je ustanovljeno da razgrađuju masti.“

18. „Odspavajte 8 do 9 sati u toku noći“, veli stručnjak za fitnes i ishranu Deril Edvards (Darryl Edwards). „Samo par noći bez dovoljno sna može povećati sekreciju hormona koji pojačavaju apetit i smanjuju vašu sposobnost da osetite da ste siti“.

19. „Isključite iz ishrane uobičajenu alergogenu hranu, uključujući tu mlečne proizvode, pšenicu i orahe“, kaže fitnes ekspert Fil Havsvort (Phil Hawsworth). „Ubrzo nakon toga će nestati nadimanje u stomaku“.

20. Uložite u par „vrućih pantalona“ , kako bi brže gubili na težini prilikom vežbanja. Napravljene su od tkanine za koju je naučno dokazano da povećava količinu kalorija koje sagorevate prilikom vežbanja, tako što povećavaju nivo telesne temperature.

I konačno… fitnes trener poznatih ličnosti Dženi Pejsi (Jenny Pacey) ističe da je ključna stvar ako želite smršati brzo smanjenje unosa kalorija, ali da nikako ne treba ići ispod 1200 kalorija dnevno. Još i dodaje: „Vaše telo će pomisliti da gladujete i u cilju samoočuvanja će usporiti vaš metabolizam“.Tako da ne samo da nećete smršati brzo već uopšte nećete smršati.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI