JURA : Violete Petrović DOBILA OTKAZ U JURI

Slučaj teško obolele radnice korejske “Jure” iz Niša Violete Petrović potresao Srbiju. U stranim fabrikama se radi na određeno, ko se razboli – ugovor mu ne obnove

ODLAZAK na bolovanje je među najvećim strahovima radnika ne samo korejske “Jure”, već i kod ostalih stranih investitora, jer to znači da su sami sebi potpisali otkaz ugovora o radu, koji je, u 90 odsto slučajeva, na određeno vreme. Violeta Petrović (41) iz Niša kaže da je bila svesna šta je čeka, ali se ipak uzdala u humanost svojih poslodavaca, kao i u činjenicu da je bila dobar radnik. Ugovor o radu joj, međutim, nije produžen i ona je od 1. novembra nezaposlena, samohrana majka sa karcinomom dojke čije lečenje nije završila

– Iz moje grupe saznala sam da ugovor nije produžen još dvema koleginicama, od kojih je jedna takođe bila operisana, pa je morala na bolovanje. Otkako sam na “Fejsbuku” objavila da su me otpustili, zovu me kolege i daju mi podršku. Svi su u strahu, jer kada se to desilo meni, kao jednom od najboljih radnika, šta mogu da očekuju ostali – kaže Violeta, koja je, čak, od poslodavaca krajem oktobra tražila pomoć za kupovinu lekova iz “kase solidarnosti”

U “Juri” nije dozvoljen sindikat, ali postoji Savet radnika koji svakog meseca iz “kase solidarnosti” pomogne nekome.

– Izdvajamo po 300 dinara od plate pa kad se to pomnoži sa tri hiljade radnika, bude pristojna suma. Očekivala sam da će mi pomoći da kupim citostatike kojih nema u bolnici, ali nisam dobila nikakav odgovor – kaže Violeta. – Samo želim da se ispoštuje moje pravo na rad, ali i na bolovanje. Nikakve druge privilegije. Od ove plate hranim sina i sebe, ali nikog neću da molim i da se ponižavam. Ako su to učinili po zakonu, neka im bude, ali nije bilo ljudski i zato neću da ćutim.

U Inspekciji rada su nam kazali da im se Violeta do sada nije obratila i da su odmah pošto je ovaj slučaj izašao u javnost poslali inspektore u “Juru”. .

Inspektori Odeljenja inspekcije rada u Nišu koji su u četvrtak obavili vanredni nadzor u fabrici “Jura corporations” povodom otkaza ugovora o radu Violete Petrovićutvrdili su da je “poslodavac doneo rešenje o otkazu ugovora o radu zbog isteka roka na određeno vreme sa danom prestanka radnog odnosa 30.11.2016. godine.”

– Jedinu zaštitu od otkaza ugovora o radu na određeno vreme, u skladu sa Zakonom o radu (član 187), imaju zaposleni za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta – navodi se u odgovoru pres službe Ministarstva rada.

U kompaniji “Jura” nisu hteli da komentarišu slučaj, a osoba koja se javila na fiksni telefon preporučila nam je da pošaljemo poštom pismo ukoliko želimo da dobijemo neki odgovor. Saznajemo da se menadžment pravdao da nije znao da je Violeta bolesna, jer bi joj onda produžili ugovor.

– Nije tačno da nisu znali, jer sam redovno dostavljala doznake o bolovanju – kaže Violeta.

SINDIKATI

SAVEZ samostalnih sindikata Srbije besplatno će pravno braniti samohranu majku, koju su u “Juri” otpustili dok je bila na bolovanju lečeći se od raka. Oni pozivaju Violetu Petrović da im se javi, kako bi joj pomogli da se izbori za svoja prava, kao i za prava svih koji rade u kompanijama koje postupaju nehumano.

Udruženi sindikat Srbije “Sloga” upitao je premijera Vučića i Ministarstvo rada da objasne građanima gde je sada država i šta nameravaju da urade povodom otpuštanja bolesne radnice i samohrane majke.

DRŽAVA “U PREPLATI”

ZA violetino radno mesto, država Srbija je korejskom investitoru dala 7.000 evra, što je po trenutnom kursu 861.000 dinara. Dok je na bolovanju dužem od 30 dana, država joj daje platu, a poslodavac mora da plaća doprinose. Violetina plata je bila 30.000 dinara, a sa doprinosima, za 18 meseci koliko je radila, isplaćeno joj je 810.000 dinara. Violeta ovu kompaniju nije koštala ni dinara – još je država “u preplati”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI