JOVO OSTOJIC UMRO

Clan Srpske radikalne stranke Jovo Ostojić je preminuo, saopštila je Srpska radikalna stranka
JOVO OSTOJIC SRPSKA RADIKALNA STRANKA (SRS)

Kako je objaljeno na sajtu SRS, Ostojić je preminuo sinoć, posle kraće bolesti.Haški tribunal je za Ostojićem, zajedno sa još dvoje radikala – Vjericom Radetom i Petrom Jojićem – izdao nalog za hapšenje i tražio njihovo izručenje, tereteći ih za podmićivanje vedoka u suđenju Vojislavu Šešelja.

Bivši funkcioner SRS je pre dve godine objavio da se “Tribunalu neće predati živ”. Videću u kom pravcu će teći stari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kaa me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao da lažno svedočim protiv Sloboana Miloševića i Vojislava Šešelja – rekao je Ostojić krajem 2015. godine.

Kako je tada izjavio, odbo je jer nije hteo da laže, “mada su mu nudili novac”. Tada su mi još zapretili da ću da dođem u Hag, živ ili mrtav. Nism pritiskao svedoke i nudio im po 500 evra. Pa, ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. I žena i ja radimo sezonske poslove. Odakle mi 500 evra – rekao je tada Ostojić. Intrpol je 24. marta obavestio Tribunal da je izdao crvene poternice kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih, po zahevu sekretarijata Tribunala. Crvene poternice su na snazi od 16. marta.

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala. Viši sud je zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su ršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI