JEZIVA ISPOVEST PORODICE ŽENE ZARAŽENE PUTEM TRANSFUZIJE KRVI

Porodica žene iz Južnobačkog okruga, koja je preko transfuzije krvi zaražena HIV virusom i koja je kasnije preminula, obratila se javnosti i tvrdi da je nesrećna žena inficirana u martu, a da je porodica o svemu tome obaveštena šest meseci kasnije – i to dva dana nakon što je ona sahranjena

 

Zastupnici preminule žene tvrde da su doktorke posle njene smrti upozorile njenu ćerku, njenog unuka i ćerkinu prijateljicu, koji su tada bili prisutni, da nema potrebe da se stvar iznosi u novine, a da im ne trba ni advokat. Doktorke su im kazale da bi nesrećna žena svakako umrla, jer kad nije bilo leka za glumca M. M. (skoro sigurno Marinko Madžgalj, koji je preminuo od raka, prim. nov), ne bi bilo ni za nju jer je ona svakako bila u poodmakloj fazi svoje osnovne bolesti – tvrde zastupnici pordice.Pacijentkinja, čiji indetitet zbog prava na privatnost nećemo objavljivati, u martu ove godine je operisana od karcinoma pankreasa.

Hemioterapiju je počela da prima u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i već posle prvih transfuzija bilo je jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnm slikom. Njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršavalo… Dobijala je visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično. Sredinom septembra je 10 dana ležala u bolnici zbog ovih simptoma, lečili su je jakim antibioticima i krajem meseca je otpustili kući. Ona je polako umirala… Imala je visoke temperature zbog kojih je gubila svest, imala bolove u zglobovima, drhtavicu i jezu od kojih se znala izgubiti potpuno, povraćati, kašljati. Potpuno je izgubila apetit, svakog dana je kopnila – kažu u advokatskoj kancelariji koja zastupa porodicu preminule žene.

Advokati porodice navode da su se o nesrećnoj ženi od prve operacije u martu, pa do smrti, brinuli članovi porodice koji su je kupali, hranili, “skupljali njene telesne izlučevine, uključujući urin i krv”.- Prvi put kada je porodici nešto bilo sumnjivo desilo se 23. oktobra, kada je muža nesrećne žene pozvala lekarka iz Noog Sada, rekavši mu kako je njegovoj supruzi data “pogrešna krv”, te da će ona poslati nekoga da ponovo izvade krv njegovoj supruzi za dodatnu analizu – objašnjavaju zastupnici porodice.akon dan-dva, iz lokalnog doma zdravlja došli su laboranti, uzeli krv i otišli, bez da je iko rekao o kakvoj “pogrešnoj krvi” se radi, tvrdi porodica.

Uplašeni, članovi porodice odlaze na Institut za onkologiju tražeci pojašnjenje i celokupnu lekarsku dokumentaciju i istoriju bolesti. Tamo im je objašnjeno da nstitut nema ništa sa kvalitetom krvi koju daje pacijentima i da je tu kraj njihove brige, što je porodica prihvatila to kao činjenicu. Ista doktorka koja im se prvi put javila obavestila ih je da će im sutra ujutru doneti rezultate. To je bila sreda. Sutradan ih ponovo zovu, medutim, i javljaju da moraju još neke testove da obave i da ce im se javiti tek sledeceg utorka, s tim da ce neko morati lično da dode u Zavod za transfuzijukrvi u Novom Sadu po rezultate – navode zastupnici porodiceTada još, kako tvrde zastupnici, porodici niko nije rekao šta se dešava i da postoji sumnja na HIV virus, iako su mnogi članovi porodice u neposrednom kontaktu sa obolelom. Nesrećna žena je preminula u petak, 27. oktobra, a kako tvrde zastupnici imala je “visoku temperaturu i jezivu groznicu”.

Uzrok smrti je konstatovao lekar z lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. Niko nije radio obdukciju, niti je porodica to tražila, s obzirom na to da u vreme njene smrti i sahrane još niko nije ni sanjao o tome da ona u grob sa sobom osim kancera nosi i virus HIV-a. Dva dana nakon majčine smrti, cerka nesrecne žene odlazi na sastanak u Zavod za transfuziju krvi u Novom Sadu, gde su je ponovo zvali kako bi uzela rezultate analize. Na sastanak je otišla sa sinom i prijateljicom, a vest da joj je majka zaražena HIV-om preko transfuzije doktorke su joj saopštile ne razmišljajuci ko je sa njom – tvrde zastupnici porodice preminule žene.

Dobila je i potvrdu o tome, a doktorke su joj objasnile da je donor njihov dugogodišnji donator krvi i da nisu sumnjali u njega, da on nije dao ispravne podatke o načinu života koji je vodio, da oni zbg “perioda prozora” nisu mogli da znaju na vreme da je on HIV pozitivan, kao i da je njena majka jedina zaražena njegovom krvlju putem krvnih pločica. Rekli su da plazmu nije primio niko jer nije valjala, odnosno da je “bila masna” i da su oni istu uništili.Doktorke su tom prilikom upozorile porodicu nesrećne žen da nema potrebe da se sve iznosi u novine, da im ne treba ni advokat i, kako tvrde zastupnici, uporedili njen slučaj sa slučajem “glumca M. M”.

Zastupnici porodice isticu da su ćerka i unuk ostali u šoku, ali da je pakao tek počeo. Od trenutka saznanja da je nesrećna žena putem transfuzije dobila virus HIV-a cela porodica je u strahu da su i sami zaraženi.- U mestu gde je živela se ovo proculo. Prijatelji, kumovi, pa i porodica i komšije izbegavaju njihovu kucu, posebno muža pokojne. Krece njihova stigmatizacija i život im se polako, ali sigurno pretvorio u pakao. Niko od nadležnih ih nije pozvao da ih posavetuje i objasni kako seprenosi HIV virus, niti da se, opreza radi, testiraju na HIV virus. Ovo bi bilo u interesu ne samo njihovog života i zdravja, vec u interesu života i zdravlja svih gradana Južnobackog okruga – kažu zastupnici porodice.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI