Javni servis katastrofalno prenosi Olimpijske igre!

Javni servis katastrofalno prenosi Olimpijske igre!
Ekipa Radio-televizije Srbije otišla je u Rio na letovanje! RTS je na Olimpijske igre poslao tim od 38 ljudi, među kojima i devet komentatora, ali oni ne samo da nisu uspeli da naprave neki interesantan prilog, već ne prenose ni sve nastupe srpskih sportista

Radio-televizija Srbije na čelu sa direktorom Draganom Bujoševićem platila je milion evra TV prava za OI, a za dnevnice će potrošiti 40.000 evra. Međutim, program čine bajate reprize, obaveštenja koja kasne ili ih uopšte nema, nezanimljive utakmice ekipnih sportova, nerezonsko prekidanje prenosa i uključivanje u iste, loša organizacija na licu mesta i nedostatak interesantnih priloga…

Sve to izazvalo je veliko nezadovoljstvo, pa su društvene mreže prepune negativnih komentara na račun olimpijskog programa RTS.

Igre i kod Žike Seljaka

Propusta iz Rija je bilo bezbroj uprkos tome što je na licu mesta najmanje devet novinara. Sve se svelo na puko komentarisanje, bez propratnih, interesantnih priloga sa lica mesta. Ipak, RTS se pravi da nije tako.
Vaša konstatacija je zlonamerna i netačna. Priloge naših izveštača iz Rija možete gledati u svim dnevnim informativnim emisijama, od Jutarnjeg programa do noćnih vesti, preko “Žikine šarenice”, pa do specijalne emisije “Olimpijsko popodne”. Nijedan propust, ako ih je bilo, nije nastao zbog neprofesionalnog odnosa novinara, komentatora, kao ni tehničkog osoblja u Riju – brane iz Beograda saradnike.

Kriju troškove

Glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević, pod čijom kapom je i sport, dala je kratku izjavu za Informer.

Puštamo ono što nam Brazilci šalju. Mi ne proizvodimo signal, samo ga preuzimamo. Ostala pitanja pošaljite mejlom, trenutno sam na sastanku – rekla je Žuta Olja.

Detaljnije odgovore dobili smo od redakcije sportskog programa RTS. Iako su građani ti koji finansiraju Javni servis, odgovor na to koliko je novca ukupno potrošeno na slanje tima u Rio nismo dobili.

Programska šema RTS pravi se u skladu sa tehničkim mogućnostima proizvođača signala sa određenih borilišta, a potom u zavisnosti od nastupa srpskih sportista na Olimpijskim igrama, što je prioritet. Osnovni paket za prenos sa Olimpijskih igara RTS je platio milion evra. Svi podaci o troškovima dostupni su licima i državnim organima koji su zaduženi za njihovu kontrolu – poručuju iz sportske redakcije RTS i dodaju:

Broj članova u Riju odgovara trenutnoj finansijskoj situaciji u kojoj je RTS. Naš novinarsko-produkcijski tim ima manje članova nego što je potrebno za 12 časova obaveznog, dnevnog programa. Pritom, brojimo manje članova nego redakcija Hrvatske radio-televizije i upola manje nego što ih ima Mađarska nacionalna televizija.

Bez konkurencije

Nezadovoljstvo građana programom RTS ne priznaje. Hvale se gledanošću, ali ne pominju da nemaju nikakvu konkurenciju, jer su kablovski operateri obavezni da isključe signal svih ostalih televizija koje prenose OI.

Gledanost je iznad svih očekivanja. RTS preuzima signal na osnovu ponude koja je dostupna svim televizijama u tom trenutku, a u toj ponudi nisu uvek najatraktivniji sportovi. Za pristup određenim sportovima i prenosima neophodno je izdvajati dodatna novčana sredstva. Prenose svih sportova gde učestvuju naši sportisti RTS je rezervisala i platila unapred i zahteve nije moguće menjati u hodu – poručuju sa sportske RTS.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI