JANA LJUBICIC DRZAVNI SEKRETAR MUP : Sasa Jankovic izrazava netrpeljivost prema Stefanovicu

JANA LJUBIČIĆ DRŽAVNI SEKRETAR MUP : Janković izražava netrpeljivost prema Stefanoviću – Volela bih već jednom da Janković skine masku Zaštitnika građana sa lica i da jasno kaže koja je njegova uloga u društvu i šta su mu ciljevi – napisala je Jana Ljubičić

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić odgovorila je na navode zaštitnika građana Saše Jankovića “da umesto da otkloni utvrđene nedostatake u radu tog organa u slučaju Savamala, ministar Nebojša Stefanović izvodi na sud novinare NIN-a i kritičku misao u Srbiji”.

– Očigledno je da Zaštitnik građana Saša Janković, na najgori način i suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije, osporava ljudsko i zagarantovano pravo ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da zatraži pravdu na sudu protiv nedeljnika NIN (koji je objavio tekst pod nazivom “Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale”).

Ljubičić je još dodala da Janković svojim tumačenjem tužbe nedvosmisleno pokazuje da za njega postoje građani prvog i drugog reda i da prema Nebojši Stefanoviću kao građaninu nema iste aršine, već javno izražava svoju netrpeljivost.

– Skandalozno je da čovek koji mesečno zarađuje 400.000 dinara, kako bi štitio prava građana, osporava bilo kome pravo da zaštiti sebe na sudu. Iskreno se nadam da time ne želi da vrši pritisak na sudske organe, imajući u vidu da je postupak po ministrovoj tužbi u toku – napisala je ona u saopštenju MUP i nastavila:

“Volela bih već jednom da Janković skine masku Zaštitnika građana sa lica i da jasno kaže koja je njegova uloga u društvu i šta su mu ciljevi. Tražim od njega, kad se već poziva na Zakon o Zaštitniku građana, da se malo bolje upozna sa istim i prestane da ga krši svojim očiglednim političkim angažovanjem”.

– Podsetiću ga da član 10a nedvosmisleno kaže da Zaštitnik građana ne može davati izjave političke prirode, što on u kontinuitetu čini. Uverena sam da će Tužilaštvo, koje je nadležno za vođenje istraga u našoj zemlji, do kraja rasvetliti slučaj Savamala i o tome obavestiti javnost – piše u saopštenju.

Podsetimo, zaštitinik građana Saša Janković saopštio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova ni posle isteka dodatnog roka nije postupilo po njegovim preporukama za otklanjanje utvrđenih nedostataka u radu tog organa u slučaju Savamala, niti je ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da ih izvrši,čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu.

Za to vreme, podsetio je Janković, ministar unutrašnjih poslova podneo je tužbu protiv urednika i novinarke nedeljnika NIN, jer su ga na naslovnoj strani označili kao najodgovornijeg za to što policija u Savamali nije radila svoj posao – štitila bezbednost građana i imovine.

– Umesto da se postara da Policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad Policije te noći, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN i kritičku misao u Srbiji – napominje Janković i ukazuje da je to korak u potpuno pogrešnom pravcu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI