JADRANKA JOKSIMOVIC: NISMO SLEPI, VIDIMO STA SE DESAVA U EU

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj EU, ali da je to i dalje najbolje mesto za život i rad.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj EU, ali da je to i dalje najbolje mesto za život i rad. Kaže da nije dobro ako građani smatraju da EU predstavlja samo neku politizaciju za Srbiju, jer nije tako.

Joksimović je, za RTS, rekla da uoči objavljivanja izvešataja o napretku Srbije u evrointegracijama stižu razne vesti, kako iz regiona tako iz same EU.

– Dobro je čuti pozitivne i dobre poruke. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister je uticajan političar u Nemačkoj i nama znači njegova vrsta podrške. To je odraz onoga što u Evropskoj uniji prepoznaju, a to je da Srbija pokazuje odgovornost i ozbiljnost prema sopstvenim građanima – ističe Joksimovićeva.

Kaže da građani Srbije nemaju uvek isti stepen podrške prema evropskim integracijam i da u odnosu na razna politička zbivanja, ta podrška malo opada, pa onda opet malo raste. Dodaje da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj EU.

Ali je to i dalje najbolje mesto za život i rad, i dalje je to najviši standard, najbolji okvir. Ako građani smatraju da EU predstavlja samo neku politizaciju za Srbiju, to nije dobro – ali nije tako – napominje ministarka.

Kaže da je Vlada Srbije pokazala da evrointegracije za nas nisu samo deo spoljne politike, putovanje u Brisel, ni otvaranje poglavlja.

– To domaći zadatak za nas same. Mi to radimo pre svega zbog sebe, a članstvo u EU je dobro došlo. Članstvo u EU je cilj kojem težimo, ali mi hoćemo proces reformi da sprovedemo da bi naši građani rekli da smo nešto dobro uradili za našu zemlju – napominje ministarka.

Kaže da, što se tiče Izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama, očekuje ocenu koja će da potvrdi da se ekonomski proces pre svega ostvaruje dobro.

– Biće tu zamerki i oko potrebe napretka u vladavini prava, usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom što je sve normalno. To je taj proces i mi smo zato u procesu pregovora. Evropske integracije su nam okvir koji nas ubrzava i daje nam dinamiku, a pitanje ocene je važno jer ukazuje gde nešto treba još da uradimo. Najvažnije za građane je da razumeju: da smo sada članica EU, ne bismo bili najproblematičnija i najsiromašnija zemlja već jedna od najpouzdanijih – kaže ministarka Joksimović.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI