IZETBEGOVIĆ UDARIO NA HRVATE

Bakir Izetbegović, bošnjački član BiH Predsedništva, ponovo se usprotivio izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da bi Hrvatska njime narušila suvereitet BiH
 

Dodao je da BiH i Hrvatska moraju pronaći rešenje ovog prblema da bi se BiH dopustio slobodan pristup otvorenom oru. Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH”, rekao je Izetbegović u izjavi za TV1.

Valja utvrditi granicu. Valja utvditi koridor ili plovni put BiH koji nas spaja s međunarodnim vodama, otvorenim morem i nakon toga elemente mosta, koji bi se eventualno gradio preko tih koridora, preko tih faktički, međunarodnih voda – objsnio je bošnjački član državnog vrha.
Po njegovom mišljenju, Hrvatskoj bi se više isplatila izgradnja tunela.
Mislim da bi Hrvatsku dvostruko jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaleđu ili ispod Neuma, tamo je obala vrlo strma i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili predivno poluostrvo Pelješac jednim vrlo širokim utnim pojasom – dodao je Izetbegović koji je i čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije.
Inače, funkcioneri njegove stranke najavili su da će u Parlamentu BiH podržati zahtev opozicionih bošnjačkih stranaka da se zaustavi projekat izgradnje Pelješkog mosta dok se ne reši otvoreno pitanje morske granice kod Neuma.

Istovremeno, zastupnici hrvatskih tranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u oba doma državnog Parlamenta BiH odbacili su tvrdnje da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interese BiH i smatraju da je protivljenje bošnjačkih poltičara izgradnji deo predizborne kampanje u toj zemlji.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI