IZBORI U AMERICI: Ako Tramp dobije Floridu, Karolinu i Ohajo – ULAZI U BELU KUĆU!

Oko 225 miliona Amerikanaca danas će na predsedničkim izborima birati između republikanca Donalda Trampa i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton

Vrhovni sud SAD odbacio tužbu o Trampovom zastrašivanju

Vrhovni sud SAD odbacio je kao neosnovanu tužbu američke Demokratske stranke protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa, za zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih “uličnih stražara” u Ohaju. U tužbama podnetim saveznim sudovima u Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i Ohaju, demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih “ulicnih stražara”, što je u suprotnosti sa zakonom o biračkim pravima iz 1965. godine i zakonom protiv Kju-kluks-klana iz 1871. godine, navodi Rojters. Agencija prenosi da je u odluci Vrhovnog suda SAD navedeno i da posmatrači na izborima ne mogu da pričaju sa biračima na manje od 30 metara udaljenosti od biračkog mesta, da ih zaustavljaju na ulasku ili fotografišu kako ulaze ili izlaze sa biračkog mesta.

Mediji ocenjuju, pozivajući se na ankete, da izbori nikada nisu bili neizvesniji, a najnovija anketa koju su sproveli “Blumberg” i institut za istraživanje javnog mnjenja “Selzer&Co” pokazuje da je Klintonova u vođstvu za tri procenta u odnosu na Trampa.

To istraživanje je pokazalo da Klintonova uživa naklonost 44 odsto ispitanika, dok ih je Trampu naklonjeno 41 odsto.

Među ostalim kandidatima, libertarijanski kandidat Geri Džonson ima podršku četiri odsto ispitanika, za dva odsto više nego kandidatkinja Zelene stranke Džil Stajn. 

Predizbornu kampanju obeležila je bespoštedna borba dvoje kandidata i stalne medjusobne optužbe za nesposobnost, ali i afera ponovnog otvaranja istraga FBI-ja protiv Klintonove zbog sporne upotrebe privatnog i-mejla u službene svrhe.

Kampanju su obeležile i Trampove sporne izjave o ženama, izbeglicama, kao i skandal u vezi sa tim da li je izbegavao plaćanje poreza, ali i tvrdnje da Rusija pokušava da utiče na ishod izbora. 

Predizborna kampanja pomno je praćena širom sveta, uključujući zemlje Balkana, koje najviše zanima šta će dolazak Klintonove ili Trampa na vlast značiti za ovaj region.


Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI