IZBORI U AMERICI 2016 : TRAMP POBEDIO HILARI

Sve je gotovo! Oko 225 miliona Amerikanaca je na predsedničkim izborima biralo između republikanca Donalda Trampa i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton. Trka za mesto 45. predsednika SAD nije bila tako neizvesna kao što se očekivalo. Trenutni broj elektorskih glasova: Tramp 276, Klinton 218. Pobednik je morao da osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova
 

Mediji ocenjuju, pozivajući se na ankete, da izbori nikada nisu bili neizvesniji, a najnovija anketa koju su sproveli “Blumberg” i institut za istraživanje javnog mnjenja “Selzer&Co” je ukazivala na prednost Klintonove za tri procenta u odnosu na Trampa. Međutim… kraj je čini se, sasvim drugačiji.

Tok izbora možete pratiti uživo na našem portalu

8.45 – Hilari Klinton pozvala Trampa i priznala poraz . 

8.30 – Gotovo je! Sa još 10 glasova iz Viskonsina Donald Tramp postao je 45. predsednik Sjedinjenih američkih država!

8.05 – Najnoviji podaci: Tramp 266, Klinton 218

8:01 – Džon Podesta je izašao među ono malo pristalica Hilari Klinton, koliko ih je ostalo u njenom izbornom štabu u Njujorku, i poslao ih na spavanje.

7.40 – Kako javlja RT i ostali mediji, Tramp je dobio i Pensilvaniju, koja donosi 20 elektorskih glasova. Trka je skoro gotova. Tramp ima 264 elektorksa glasa!

printscreen

7:25 – Donald Tramp vodi ubedljivo na Aljasci, koja ima 3 elektora.

7.00 – Tramp napustio izborni štab i kreće se ka hotelu “Hilton” gde se okupljaju republikanci u iščekivanju proglašenja konačnih rezultata.

6.55 – Prema Fox News, Tramp je povećao prednost, i sada rezuitat glasi 254:215 elektorskih glasova

6.47 – Tramp se sprema za slavlje. Republikanac u štabu vezuje kravatu svom sinu, kao da ga priprema za slavlje koje bi prema svim procenama trebalo uskoro da usledi. Čekaju se rezultati iz Pensilvanije, Mičigena i Arizone, koji će po svemu sudeći biti presudni.

6.45 – Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton pobedila je na predsedničkim izborima u Nevadi, jednoj od važnih država za pobedu na predsedničkim izborima, javio je Asošijetid pres. Klinton međutim zaostaje u nekim tradicionalnim demokratskim državama Viskonsinu i Mičigenu bez kojih ne može da pobedi, a vrlo neizvesna trka je i u Pensilvaniji i Nju Hemširu.

Kandidat republikanaca Donald Tramp vodi u elektorskim glasovima sa 244 naspram 215 koliko ima Klinton. Za pobedu je potrebno 270 elektora.

06.35 -Šok u redovima demokrata, poraz nikad bliži

06.21 – Tramp je prešao u vođstvo i u Pensilvaniji i posle 89 odsto prebrojanih glasova šanse Hilari Klinton sveo u domen teorije. 

06.01 – Tramp i dalje vodi u Mičigenu posle 62 odsto prebrojanih glasova, a relativno komforno vođstvo ima u Ajovi, Arizoni, Nju Hempširu i državi Utah. Klintonova vodi u Pensilvaniji i Nevadi i Mejnu. 

05.52 – Donald Tramp je osvojio državu Džordžiju i njenih 16 elektorskih glasova. Trampu sada nedostaje još samo 38 elektorskih glasova za pobedu na izborima i ulazak u Belu kuću. 

05.42 –  Tramp osvojio Jutu, Džordžiju i Viskonsin, dok posle 81 odsto prebrojanih glasova Klintonova vodi u Pensilvaniji sa 75.000 glasova.

05.30 – Na osnovu 67.74 odsto prebrojanih glasova da vodi Donald Tramp vodi sa 232, dok Hilari ima 209 elektorskih glasova. Pobednik mora da osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova.
05. 20 – Tramp osvojio Floridu! Donald Tramp osvojio je enormno bitnih 29 elektora u Floridi, piše AP! Analitičari i kladioničari predviđaju Trampovu pobedu.

5.07-  U skladu s očekivanjima, Hilari je odnela pobedu u Kaliforniji, koja nosi čak 55 elektorskih glasova. CNN ju je proglasio pobednicom i na Havajima, koji daju četiri elektorska glasa. Donald Tramp pobedu odnosi u državi Ajdaho, koja takođe daje četiri elektorska glasa. Ali samo na kratko jer je Tramp proglasio pobedu u Severnoj Karolini i opet prešao u vođstvo i glasovima elektora 201:190.  

Nakon najnovijih rezultata, Hilari Klinton je ponovno preuzela vođstvo po broju osvojenih elektorskih glasova

04.53 –  CNN je predvideo da će jednu od ključnih državu Kolorado osvojiti Hilari Klinton. Istovremeno Tramp i dalje drži vođstvo u Mičigenu i Viskonsinu, i čini se da je više-manje, osigurao pobedu u Severnoj Karolini. Istovremeno, Njujork Tajms daje ogromnih 94% šanse Trampu da postane predsednik SAD.

04.45 – Virdžiniju će osvojiti Hilary Klinton, upravo je proglasio CNN. Posle 38 odsto prebrojanih glasova Tramp iznenađujuće vodi u Mičigenu s 3 odsto te u obližnjem Viskonsinu s 2 odsto nakon prebrojanih 48 odsto glasova. Obe države smatrale su se sigurnim demokratskim državama.

04.43 – Vetar u leđa Donaldu Trampu, CNN ga je upravo proglasio pobednikom u državi Ohajo, jednoj od ključnih država potrebnoj da bi ušao u Belu kuću. Dobio je 18 novih elektorskih glasova, i čini se da je Hilari Klinton sve dalje od pobede.

04.28 – CNN je proglasio Hilari Klinton za pobednicu u saveznoj državi Nju Meksiko, koja nosi pet elektorskih glasova, dok je Tramp proglašen pobednikom u državi Misuri, koja nosi 10 elektorskih glasova. Tramp je povećao prednost na 168:109 elektorskih glasova

04.25 – Upshot, matematički model Njujork Tajmsa koji daje projekciju verovatnoće pobede u realnom vremenu s obzirom na rezultate koji pristižu iz država predviđa Trampu šansu od 73 odsto da postane predsednik SAD, s osvojenih 284 elektorska glasa. Kad su počeli pristizati prvi rezultati, verovatnoća je bila obrnuta.

04.08 – Tramp ima i vođstvo od milion i sto hiljada glasova u ukupnom broju glasova na nivou celih SAD.

03.55 – Njujork tajms je promenio projekciju, sada Tramp ima veću mogućnost da postane novi predsednik SAD. 

03.45- CNN previđa da će Tramp osvojiti Luizjanu, dok će Klintonova biti uspešnija Konektikatu.

03.37 – Trenutni broj elektorskih glasova: Tramp 150, Klintonova 109. Za pobedu neophodno 270 od 538 elektorskih glasova.

03.26 – Stigle su i nove projekcije iz CNN-a. Rezultat je tako 97:84 za Hilari Klinton.  Potencijalna prva predsednica u istoriji SAD je osvojila Njujork (29), dok je Tramp nanizao obe Dakote (3+3), Vajoming (3), Nebrasku (3) i Kanzas (6).  Osam država je i dalje u žutom, a one su ono što svi čekamo. 

03.15 – Zatvorena birališta u 14 različitih država, od kojih je većina sigurna za nekog od kandidata, s vrlo malo neizvesnih. Reč je o državama Njujork, Viskonsin, Luizijana, Minesota, Nebraska, Vajming, Kolorado, Nju Meksiko i Arizona.

03.14 – Prema CNN-u Tramp će ipak osvojiti Teksas i Arkanzas, inače državu u kojoj je guverner svojedobno bio Bil Klinton.

Tramp je posle 46 odsto prebrojanih glasova preuzeo vođstvo u Ohaju s oko 150.000 glasova, ali se posle 71 odsto prebrojanih glasova njegova prednost u Virdžiniji istopila na nekih 2 odsto. Posle 93 odsto prebrojanih glasova, Floridu drži Tramp s prednošču od oko 130.000 glasova.

02.58 – U državi koja nosi 29 elektorskih glasova i dalje je neizvesno, uprkos tome što je prebrojano 91% glasova! Za sada, prema podacima “Skaj njuza”, Tramp ima najminimalniju moguću prednost. Ukoliko želi da uđe u Belu kuću, biće mu neophodno da tu prednost i zadrži.

02.44 – Prema sadašnjim projekcijama republikanci će zadržati većinu u Kongresu, gde se bira trećina svih mesta.

02.25 –  Tramp je smanjio prednost Klintonove u Severnoj Karolini i Ohaju, i preuzeo blago vođstvo u Teksasu. I dalje vodi u Virdžiniji, ali tamo se tek očekuju glasovi iz okruga u kojima je Hilari veliki favorit.  U Floridi je njegova prednost porasla na gotovo 100.000 glasova posle 91 odsto prebrojanih biračkih listića.

01.59Klitonova preuzela vođstvo sa 68 elektorskih glasova, Tramp osvojio 48. Hilari vodi u sedam država, Ilinoisu, Vermontu, Merilendu, Rod Ajlendu, Masačusetsu, Delaveru i Distriktu Kolumbija, a Tramp u šest, Indijana, Zapadna Virdžinija, Kentaki, Misisipi, Oklahoma i Tenesi.

U igri na Istočnoj obali su ukupno 172 glasa. Za pobedu na izborima nephodno je obezbediti 270 elektorskih glasova.

01:37 – Izašle preliminarne ukupne brojke Prema dosadašnjim rezultatima, nakon šest miliona prebrojanih glasova, Tramp ima 52,7% a Hilari 44%.

01.35 – Stižu prvi rezultati iz Floride, jedne od ključnih država čiji bi rezultat mogao da odluči končani ishod utrke za predsednika. Na temelju samo 2 odsto prebrojanih glasova Tramp je bio u vođstvu. On je osvojio 58,5 odsto glasova, dok je Hilari u prvi mah imala 30,2 odsto glasova. Ali, samo nekoliko minuta posle stigli su novi rezultati i na temelju 7 odsto prebrojanih glasova sve se preokrenulo pa je Hilari prešla u vođstvo s ravno 50, dok je Traump iza nje s 45,3 odsto glasova. U međuvremenu se Tramp ponovo vratio u vođstvo… Ovo je pravi pokazatelj neizvesnosti trke u ovoj državi.

01.12 – Prema prvim procenama CNN-a Tramp će osvojiti države Kentaki i Indijanu, dok će Hilari Klinton pobediti u Vermontu. Ovi rezultati su se i očekivali u tim državama koje nisu bile neizvesne u predizbornim anketama. S druge strane, trka je previše neizvesna u Južnoj Karolini i Virdžiniji. Prema predizbornim anketama Južna Karolina je naginjala Trampu, a Virdžinija prema Hilari Klinton.

01.05 – Zatvaraju se birališta u državama Džordžija, Virdžinija, Vermont i Južna Karolina. Od ovih je država najneizvesnija Džordžija koja naginje prema Trampu i izlazne ankete iz te države će nam dati prvu sliku odnosa snaga u jednoj od država koje su važne za pobedu.

00.59 – Nakon 3 odsto prebrojanih glasova u državama Kentaki i Indijana Tramp je u velikoj prednosti. U Indijani Tramp vodi sa 69,6 odsto glasova prema 26,7 za Klintonovu, dok u Kentakiju Tramp vodi sa 66 posto glasova prema 29,8 odsto za Hilari Klinton. Za obe države se očekivalo da ih Trump osvoji ali one neće biti presudne na ovim izborima.

00.47 – Najmanje četiri osobe su povređene u pucnjavi koja se dogodila blizu biračkog mesta u predgrađu Los Anđelesa, javljaju svetski mediji. Biračko mesto u Azusi je zatvoreno posle pucnjave, a iz policije je saopšteno da su četiri osobe ranjene iz vatrenog oružja.

00.27- Dobre vesti za Trampa iz Indijane…Tramp vodi sa 69,3 odsto glasova, dok Hilari osvaja 27,5 odsto, ali prebrojano je iznimno malo glasova….

00.11U Kentakiju i Indijani završeno glasanje. Nakon 20.000 prebrojanih glasova u državi Donald Tramp je u velikoj prednosti, 69,6 odsto protiv 26,7 odsto za Hilari Klinton. Ali to je država za koju se očekivalo da će je Tramp s lakoćom osvojiti. Takođe potrebno je napomenuti da je prebrojan tek 1 odsto glasova i iako je izvesna Trampova pobeda, nijedna vodeća američka medijska kuća još ga nije proglasila pobednikom…

00.10 – Prema podacima lista Politiko, Klintonova pobeđuje sa pet odsto razlike u Koloradu. Tamo je za nju glasalo 47 odsto birača, dok je Tramp dobio 42 odsto. 

U Floridi je slična statistika. Prema preliminarnim podacima, za Klintonovu je glasalo 49 odsto, dok je za Trampa 45.

U Nevadi Klintonova dobila 47 odsto, dok njen konkurent 44 odsto. Pensilvanija, Viskonsin i Ohajo takođe su podržali Klintonovu. Iako sa malom razlikom, svega 1 odsto. Tamo Klintonova pobeđuje sa 46 odsto, a Tramp 45 odsto. U Ajovi Tramp pobeđuje sa minimalnom razlikom.

00.06- “Ne odustajte”, poručio je Donald Tramp biračima nešto manje od tri sata pre zatvaranja birališta na zapadnoj obali SAD, navodeći da su izbori “daleko od gotovih”. 

00.01 – Prema izlaznim anketama koje je objavio CNN, birači su se izjasnili koje stvari su im najvažnije kod budućeg predsednika.

Njih 38% reklo je da im je najvažnija promena, što ide na ruku Trampu koji se predstavlja kao kandidat promene i distanciranja od establishmenta. Ali, njih 22 odsto je reklo da im je važno iskustvo kandidata, dok 22 odsto kaže da im je važna dobra moć odluke, što je kvalitet koji birači više vežu uz Hilari Klinton.

23.45- Pao izborni sistem u Denveru Kako prenose društvene mreže Izborna komisija u Denveru je saopštila da je u tom gradu pao ceo elektronski izborni sistem.

23:25 – Američka mreža NBC je objavila prve podatke prikupljene na izlaznim anketama iz cele zemlje. One nam ne mogu reći mnogo toga, ali su sasvim dobre za zagrevanje: 

54 odsto glasača ne gleda blagonaklono na Hilari Klinton, dok takav stav prema Donaldu Trampu ima 61 odsto glasača 

44 odsto glasača gleda blagonaklono na Hilari Klinton, dok takav stav prema Donaldu trampu ima tek 37 odsto glasača 

23.02 –  Republikanci bolji na Floridi nego 2012.

CNN javlja da republikanci, prema prvim anketama, daleko bolje prolaze na Floridi i u Severnoj Karolini nego 2012. godine. Ukoliko Tramp uspe da dobije naklonost većine u ovim tradicionalno neodlučnim državama, biće to snažan udarac kampanji Klintonove, koji bi možda mogao da bude i presudan.

22.34 – Sud u američkoj državi Nevadi danas je odbacio prijavu koju je nešto ranije podneo republikanski predsednički kandidat Donald Tramp žaleći se da su biračka mesta u jednom okrugu bila duže otvorena. 

22.31 – Na društvenim mrežama pojavile su se informacije o tome da uređaji za elektronsko glasanje „odbijaju” da prime glasove za Trampa. Pojedini korisnici sumnjaju u verodostojnost ovih podataka.

22.20 – Američke berze završile su radni dan sa umerenim dobicima, što suštinski znači da su se investitorima “svideli” signali koje su videli tokom izbornog dana u SAD. 

22.18 – Berni Sanders, dojučerašnji rival Hilari Kliton za mesto demokratskog kandidata, očekuje “ubedljiv poraz” Donalda Trampa. “Njegova kampanja bila je zasnovana na lažima i pokušao je da podeli Ameriku. To je loše”, rekao je Sanders.

22:03 – Stanovnici male pacifičke države Guam izabrali su Hilari Klinton za pobednika izbora sa 71 odsto glasova, prenosi CNN.

Iako su stanovnici Guama američki građani njihov glas se ne računa jer ta teritorija nije deo elektorskog koledža.

Međutim, kako se navodi, interesantno je to što su stanovnici Guama tačno predvideli pobednika izbora svaki put do sada. 

21.00 – U Teksasu uhapšen muškarac koji je, sa sačmaricom u rukama, vređao glasače demokrata, javljaju tamošnji mediji.

20.11 – Glasanje u Americi protiče bez ozbiljnih problema. Na stotinama glasačkih mesta primetni dugi redovi. Kvarovi na računarima “obeshrabrili” su nekoliko desetina ljudi da glasaju u Teksasu. U Pensilvaniji primetno prisustvo posmatrača na biračkim mestima.

19.05 – Novi predsednik SAD izbornu pobedu će slaviti u Njujorku, ko god da pobedi, pri čemu je republikanski kandidat za eventualnu proslavu izabrao relativno skroman hotel na Šestoj aveniji, dok je njegova demokratska protivnica u te svrhe iznajmila ogroman Centar Dževits, javio je AFP.

18.50 – Zabeležena rekordna izlaznost Latinoamerikanaca na Floridi, njih čak 980.000 izašlo je na izbore, što je dobra vest za Hilari Klinton.

17.00 – Donald Tramp glasao na svom biračkom mestu na Menhetnu, zajedno sa suprugom Melanijom. “Bilo je teško odlučiti za koga da glasam”, rekao je Tramp novinarima ispred biračkog mesta, prenosi AFP.

16.35 – “Ako ne pobedim, shvatiću to kao ogromno gubljenje vremena, energije i novca”, rekao je Donald Tramp, govoreći o šansama na izborima.  

L.A Tajms: Trm u vođstvu Prema podacima ankete „Los Anđeles tajmsa“ od 8. novembra, Donald Tramp ima prednost nad Hilari Klinton za oko tri procenta.

Glasa se u svim centralnim državama, a probudila se i Zapadna obala – Kalifornija, Oregon, Vašington i Havaji. Biračka mesta otvorena u svim državama, osim u Aljaski.

16:31 – Tuča na biračkom mestu u Njujorku Na jednom biračkom mestu u Njujorku policija je privela dve poluobanžene devojke koje očigledno nisu došle da bi glasale za Trampa.

15:52 – Glasali Hillari i BIl KLinton Na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 225 miliona Amerikanaca sa pravom glasa bira između republikanskog kandidata Donalda Trampa i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Američke predsedničke izbore obično nazivaju najvećim političkim spektaklom na svetu, a kada su kandidati Tramp i Hilari Klinton, onda je i reč spektakl – eufemizam.

Posle jedne od najbučnijih, najbizarnijih, najzanimljivijih kampanja, u kojoj se izbrisala granica političke korektnosti, a merio uticaj FBI-ja, Vladimira Putina i seks-skandala, sledi glasana

Vrhovni sud SAD odbacio tužbu o Trampovom zastrašivanju

Vrhovni sud SAD odbacio je kao neosnovanu tužbu američke Demokratske stranke protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa, za zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih “uličnih stražara” u Ohaju. U tužbama podnetim saveznim sudovima u Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i Ohaju, demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih “ulicnih stražara”, što je u suprotnosti sa zakonom o biračkim pravima iz 1965. godine i zakonom protiv Kju-kluks-klana iz 1871. godine, navodi Rojters. Agencija prenosi da je u odluci Vrhovnog suda SAD navedeno i da posmatrači na izborima ne mogu da pričaju sa biračima na manje od 30 metara udaljenosti od biračkog mesta, da ih zaustavljaju na ulasku ili fotografišu kako ulaze ili izlaze sa biračkog mesta

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI