IVICA DACIC : Zvanicnici iz BIH zele sukobe sa srpskim narodom

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je da je politika zvaničnika iz Federacije usmerrena ka destabiliyaciji regiona

“Ukidanje mera zabrane za ratnog zločinca Orića, koji je optužen za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjave Izetbegovića gde poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BIH usmerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom”, naveo je Dačić u saopštenju.

On je ukazao da je “Republika Srpska međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom” i da je “srpski narod u BIH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva”.

“Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove” naveo je sršpski šef diplomatije.

Dačić je naglasio i da “Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću”.

Izetbegović je prethodno danas rekao da je trebalo da ranije poseti Novi Pazar i da svoj dolazak u taj grad ne smatra zaobilaženjem zvaničnog Beograda.

“U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar”, kazao je Izetbegović.

Sud BiH ukinuo je sve mere zabrane prema Oriću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice u leto 1992. godine.

Orićev advokat Lejla Čović potvrdila je za sarajevski Dnevni avaz ovu informaciju, dodavši da je Orićeva odbrana u više navrata tražila od Suda BiH da donese ovakvu odluku i odbaci predloge Tužilaštva BiH za stalnim produženjem mera.

Tužilaštvo BiH tereti Orića i Sabahudina Muhića da su na području Srebrenice ubili trojicu srpskih zarobljenika.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI