IVAN PERNAR IZ ZIVOG ZIDA U BEOGRADU : POSETIO SKUPSTINU SRBIJE : OVO JE ZA MENE IZUZETNO EMOTIVAN DOGADJAJ

Ivan Pernar posle 88 godina na mestu stradanja njegovog dede!
Posle 88 godina od atentata i ranjavanja članova Hrvatske Seljačke Stranke Ivan Pernar se vratio u Beograd. Reč je naravno o potomku advokata Pernara koga je u tadašnjem zdanju Skupštine ranio poslanik Radikalne stranke Puniša Račić

Ivan Pernar 20. juna 1928. godine pogođen je sa dva metka, u ruku i grudi. Drugi metak u telu je nosio do kraja života. Tokom Drugog svetskog rata čelnici NDH zatvorili su ga u Jasenovac, odakle je pred kraj rata pušten na intervenciju kardinala Alojzija Stepinca. Zatim pred partizanima beži u SAD, a umro je u Njujorku 1967. godine.

Jugoslovenski političar Ivan Pernar je deda-stric mladog hrvatskog političara Ivana Pernara, poslanika stranke „Živi zid“, koji je gostujući u Beogradu rekao da želi da poseti Narodnu skupštinu.

Pernar kaže da je poseta za njega izuzetno emotivan događaj i da mu je čast što je sreo ljude koji imaju otvorena srca, koji žele da zajedno grade bolju budućnost, u kojoj neće biti mesta za mržnju. Pernara smo pitali koliko se razlikuju srpski i hrvatski parlament. 

– Mislio sam da samim činom ulaska u Skupštinu mogu da gledam sednicu sa galerije, ali ovde treba posebno odobrenje, u Saboru ko god uđe, može sa galerije da prati sednicu. Čini mi se da je procedura kruća nego kod nas- kaže Pernar.

On primećuje još jednu, kako kaže, najvažniju razliku između Sabora i Skupštine, odnos političkih snaga u parlamentima, koji se bitno razlikuje.

– Ono što je kod vas dobro je da imate 35 ljudi koji su protiv EU, a kod nas je samo nas četvoro iz ’Živog zida‘, to je demokratski deficit, ali verujem da će se vremenom broj naših poslanika povećati. Verujem da će se naš glas sve više čuti. Kod vas poslanička grupa mora da ima pet zastupnika, a kod nas samo tri, ali mi imamo manje zastupnika 151, a ovde ih je 250 – dodaje mladi hrvatski političar.Na kraju posete Skupštini Srbije, u koju je i stigao, na poziv Boška Obradovića iz Dveri, poslanik „Živog zida“ Ivan Pernar ipak je dobio priliku da sa galerije posmatra rad Parlamenta. „Kod kuće očekujem pozitivne reakcije na ovu posetu”, kaže Pernar za Sputnjik.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI