ISTRAZIVANJE : U TRCI ZA PREDSEDNIKA VUCIC UBEDLJIVO POBEDJUJE

Za Vučića bi glasala većina građana Srbije.

Drugi je lider socijalista i ukoliko bi se desilo da Srpska napredna stranka i Vučić ne stanu iza Tomislava Nikolića, sadašnji šef države bi imao manje glasova od Ivice Dačića.

Kada je reč o poverenju u lidere stranaka, Vučić ima skoro 10 puta veći rejting od drugoplasiranog Dačića, dok se na istom nivou kreću gotovo svi lideri opozicinih stranaka, kao i aktuelni predsednik Nikolić, izjavio je za “Danas” Marko Uljarević, direktor istraživanja javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketinga.

Tomislav Nikolić

– Vučića, prema rezultatima tog istraživanja, oko 30 odsto građana spontano navodi kao političara u koga imaju najviše poverenja, a prema ovom indikatoru njegov maksimalan rejting je išao preko dva miliona građana – rekao je Uljarević.

Dačić beleži dva do tri odsto glasova, znači nešto više od 200.000 građana navodi ga kao političara kome najviše veruje, dok bi ostali stanački lideri – Rasim Ljajić, Bojan Pajtić, Boris Tadić i Saša Radulović – kao i Nikolić, osvojili po jedan do dva odsto glasova.

Prema rečima Uljarevića, jako mali broj građana spontano navodi Vuka Jeremića i zaštitnika građana Sašu Jakovića kao političare kojima se najviše može verovati.

Za razliku od poverenja, drugi indikator – utisak građana o ličnostima – daje nešto drugačije brojke, kaže Uljarević.

Tako, oko 45 odsto građana Srbije ima pozitivno mišljenje o Aleksandru Vučiću, dok je Jeremić specifična ličnost u kontekstu merenja podrške, jer nije lider nijedne stranke i važi za kandidata koji je otvoren za sve kategorije glasača.

Jeremić nema stranačku infrastrukturu iza sebe koja je jako važna na izborima, a događaji vezani za izbor generalnog sekretara UN vratili su ga u epicentar naše javnosti i sada oko 24 odsto građana ima pozitivno mišljenje o njemu.

Na trećem mestu je Ivica Dačić sa 22 odsto.

Kada je reč o Saši Jankoviću, njegov rejting varira u zavisnosti od njegovih aktivnosti, ali može se reći da stoji na poziciji oko 15 odsto, kaže Uljarević za “Danas”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI