ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNENJA: Vučić 61,8%, Đilas 7,1%, Dačić 6,9%, Janković 4,2%

Srpska napredna stranka je na istorijskom maksimumu, opoziciju skupo koštali antidržavni stavovi posle incidenata u južnoj pokrajini

 

Srpska napredna stranka i njen lider, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosegli su istorijski maksimum podrške među biračima. Kada bi se parlamentarni izbori održali ove nedelju, Vučić i SNS bi dobili čak 61,8 odsto glasova!

Stigla ih kazna za antisrpstvo
Vučićev državnički stav dobio je potvrdu i u značajnoj podršci birača, dok su zbog stava oko krize na Kosovu kaznili opoziciju
Dejan Vuk Stanković

Ovo je rezultat najnovijeg internog istražianja javnog mnenja koje je, na zahtev jedne zapadne ambasade, sprovela ugledna beogradska agencija. Istraživanje je sprovedeno ove nedelje posle brutalnog prebijanja i hapšena direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Ostali ispod cenzusa 

Prema ovom istraživanju obavljenom na stratifikovanom uzorku od 1.078 ispitanika na teritoriji centralne Srbije, opozicija je bukvalno dotakla dno. Dragan Đilas danas ima podršku svega 7,1 odsto građana, Saša Jankovi 4,2 procenta, a Vuk Jeremić može da računa na glasove tek 3,1 odsto birača. Između njih, sa 6,9 odsto, ‘ubacio’ se SPS Ivice Dačića, dok su sve ostale stranke daleko ispod cenzusa. Ovakav nezapamćeno loš rezultat najverovatnije je posledica antidržavnog stava opozicije tokom aktuelne kosovske krize.– Đilasa, Jankovića i Jeremića očigledno je skupo koštalo držanje strane Albancima tokom nerda na Kosovu u ponedeljak, optuživanje sopstvene države da ‘šuruje’ s Tačijem i Haradinajem i izražavanje sumnje da je čitav incident izrežiran… Istovremeno, građani su očigledno prepoznali da je predsednik Vučić taj u koga se mogu pouzdati kada dođe do nacionalne krize, što se vid u podršci koju pružaju njegovom SNS – objašnjavaju za Informer u agenciji koja je radila ovo istraživanje.

 Ovo jeste najveća podrška koju jedna stranka ima u novijoj političkoj istoriji Srbije. Naprednjaci imaju skoro tri puta veću podršku od svih ostalih stranaka zajedno.Komentarišući ovakav raspored snaga na političkoj sceni, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić ističe da rezultati pokazuju da građani prepoznaju ko radi u njihovom interesu.Građani ne vide nijedno rešenje za aktuelne probleme, nijedan rezultat rada opozicionih stranaka i njihovih lidera. Sve što vide je samo gola mržnja i lopovluk propalih kandidata na predsedničkim i lokalnim izborima. Sa druge strane, SNS predvođen Aleksandrom Vučićem imki analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su birači očigledno prepoznali državnički potencijal šefa države i antisrpske stavove opozicije.– Vrlo je jasna veza između identifikacije s najjačom strankom i predsednikom Vučićem s bezbednosnom pretnjom po držau i njene građane. Vučićev državnički stav je dobio potvrdu i u značajnoj podršci birača, dok su zbog stava oko krize na Kosovu kaznili opoziciju. Čini mi se da je ovo istorijsk maksimum SNS-a. Trend rasta varira, ali kada su ovako drastične bezbednosne situacije u pitanju, raste podrška državi – kaže Stanković i dodaje da je dobar deo opozicionih glasača otišao u apstinente.
Čak 68 odsto Srba bi ratovalo za Kosovo!

Na pitanje da li bi Srbija, u slučaju ratnih sukoba u pokrajini trebalo oružjem da brani Srbe na Kosovu, čak 68 odsto ispitanika odgovorilo je sa “da”! Protiv takve ideje je svega 11 procenata, 16,4 odsto ne zna šta bi trebalo učiniti u takvoj situaciji, dok ostatak nije želeo da odgovori na to pitanje.

– Deo Jankovićevih je otišao kod Đilasa ili u apstinenciju. Sam Janković više ne figurira za opozcionog lidera, dok je Jeremićev rejting konstantno nizak. Zanimljivo je da u biračkom telu nisu uopšte vidljive ostale stranke vladajće koalicije, kao ni opozicione DS, Dveri, DJB – zaključuje Vuk Stanković.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI