Istrazivanje: GRADJANI VIŠE VERUJU VUČIĆU NEGO CRKVI!

Građani Srbije najviše poverenja imaju u predsednika Srbije Aleksandra Vučića! To pokazuju istraživanja i analize koje je na osnovu hiljada objava na društvenim mrežama sproveo centar OSIC (Open Source Intelligence Centre)

 

Kada je reč o poverenju građana u institucije, na prvom mestu, sa ubedljivo najvećim proentom glasova, nalazi se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa 48,8 osto, zatim Vojska Srbije sa 32,7 odsto, a na trećem mestu je Srpska pravoslavna crkva sa 31 odsto glasova.Slede policija sa 17,3 odsto, Vlada Srbije sa 13,6 odsto, Skupština Srbije sa 8,7 odsto i pravosuđe sa pet odsto.

Na začelju se nalaze političke partije, kojima veruje tek 4,8 odsto građana, mediji sa 4,2 odsto, NVO sa 2,2 odsto i Akademija nauka, odnosno intelektualci, koji uživaju poverenje amo 2,1 odsto građana.Politički analitičar Dragomir Anđelković istakao je da to što je institucija predsednika Republike Srbije izbila na prvo mesto ima direktne veze sa ličnošću Aleksandra Vučića, jer dok je na čelu države bio Tomislav Nikolić, situacija je bila drugačija.

– Mi smo narod koji politiku posmatra personalno, kod nas ličnost ima veliku ulogu i kada je neko popularan, može bitno da podigne ulogu institucije. Vučićeva lična popularnost, koja je enormna i sigurno mnogo veća i od popularnosti njegove partije, projektuje se kako na SNS, tako i na funkciju koju saa obavlja. Smim tim je i institucija predsednika izbila u prvi plan – objašnjava Anđelković.Inače, ova istraživanja su rađena u periodu od 20. decembra 2017. do 20. januara 2018. Analizirano je oko 4.500 poruka i interakcija na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram.

Srbi neće sa NATO, ali ni sa Rusima

Prema istraživanju OSIC, građani Srbije nisu pristalice vojnih saveza niti sa NATO, ali ni sa Ruskom Federacijom. Samo 11,4 odsto građana bi podržalo članstvo u NATO, a čak 74,2 odsto je protiv. Kada je reč o Rusiji, 56,4 odsto građana na tu državu gleda kao na prijateljsku i bratsku zemlju, 30,1 odsto matra da treba da se udaljimo od Rusije, 16,2 odsto je za to da sa Rusijom uđemo u državni (politički, ekonomski) savez, a samo 9,4 odsto smatra datreba da sklopimo vojni savez sa Rusijom.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI