ISTRAŽIVANJA TRI VELIKE AGENCIJE: VUČIĆ 53% – 56,2%, Janković 8,9% – 15,1%, Jeremić 6,9% – 9,3%!

Tri agencije – “Strateški marketing”, “Faktor plus” i “Demostat” – predviđaju pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu i mršave rezultate opozicionih kandidata

Aleksandar Vučić ubedljivo će pobediti već u prvom krugu predsedničkih izbora u nedelju, 2. aprila, sa osvojenih između 53 i 56,2 odsto glasova.

Ovo pokazuju poslednja istraživanja javnog mnenja koje su sprovele tri ugledne agencije – “Strateški marketing”, “Faktor plus” i “Demostat”. I dok “Demostat” predviđa da će Vučić dobiti uverljivih 56,2 odsto, “Faktor plus” mu daje 53,3 odsto, a “Strateški marketing” ga “meri” na 53 odsto.

Beli i Janković u klinču

Daleko iza Vučićevih leđa vodiće se velika borba za drugu poziciju. Dve od tri pomenute agencije tvrde da bi “vicešampion” nedeljnih izbora mogao da bude komičar Luka Maksimović, koji se predstavlja kao Ljubiša Preletačević Beli. “Strateški marketing” Belom čak prognozira 11 odsto osvojenih glasova!?!

“Faktor plus”, pak, na drugom mestu vidi dosovskog kandidata Sašu Jankovića sa 15,1 procenat glasova.

printscreen

Drugom dosovskom NATO kandidatu Vuku Jeremiću, po rezultatima istraživanja sve tri agencije, preti izborni fijasko jer mu je trenutni rejting od mizernih 6,9 do svega 9,3 odsto glasova.

Programski koordinator “Demostata” novinar Zoran Panović kaže da su se u kampanji izdvojila dva ključna cilja.

Jedan cilj je da opozicioni kandidati osvoje više glasova od Preletačevića Belog, jer ko u nedelju bude ispod njega može odmah da se seli iz politike. Drugi cilj je isforsirao Aleksandar Vučić, a to je da nema drugog kruga… – ocenio je Panović i dodao da je istraživanje njegove agencije rešilo dve važne dileme:

printscreen

– Postavljalo se pitanje lojalnosti članstva SPS, ali sad se jasno vidi da su socijalisti u potpunosti ispoštovali zajedničkog kandidata. S druge strane, iako je stranka zvanično podržala Jankovića, stari DS je dobrim delom ipak stao uz Jeremića i to je doprinelo lošem rezultatu opozicije…

Analitičar Vladimir Pejić veruje da će Vučić pobediti u prvom krugu.

Opozicionari dobro znaju da nemaju šanse za pobedu i zato se više bore međusobno nego protiv Vučića. Oni se zapravo na ovim izborima spremaju za neke sledeće izbore… – objašnjava Pejić, ističući da je njegova agencija trpela nezapamćene pritiske opozicije i optužbe da lažira prognoze izbornih rezultata.

Sve ćemo videti u nedelju. Biće svima jasno da u našem istraživanju nema nikakvog nameštanja…

Dilema ko je drugi

Sociolog Vladimir Vuletić podvlači da nema razloga da se sumnja u rezultate istraživanja kada se ona kvalitetno urade.

printscreen

Aleksandar Vučić ima stabilnu većinu od preko 50 odsto i vrlo verovatno će slaviti već u prvom krugu. Mnogo veća dilema je ko će biti najjači od opozicionara. Velike oscilacije koje izaziva Beli utiču i na procente drugih kandidata. Mnogi ljudi ne znaju koja je razlika između Jeremića i Jankovića, pa će verovatno iz tog razloga glasati za Belog – zaključuje Vuletić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI