HRVATSKI HELIKOPTERI MORAJU NA REMONT U RUSIJU, PUTIN ĆE HRVATSKOJ UZETI 30.000.000 EVRA

Deset meseci nakon raspisivanja tendera, Ministarstvo obrane Hrvatske odlučio je da ruska kompanija “Vertoleti Russia” remontuje 10 helikoptera MI 171SH koji su već mesecima prizeljeni na vojnom delu aerodroma Pleso
 

MORH je odredio da za remont helikopera izvdvoji 207 miliona kuna (oko 30 miliona evra), a posao bi trebalo da bude završen za 20 mesecit. Dnevnik naodi da ipak još ništa nije rešeno dok se ugovor ne potpiše, ali je posao sa ruskom komanijom po svemu sudeći gotova stvar.

Prema nezvaničnim informacijama, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ovog meseca
List piše da deset najmlađih helikoptera u sastavu hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ne leti već nekoliko meseci zbog isteka resursa i da su parkirani na vojnom delu aerodroma Pleso. Da sve bude još strašnije po Zagreb, Ministarstvo obrane dobro je zalo kada će helikopteri biti prizemljeni, ali je upokos tome pred letnju sezonu hrvatsko vazduhoplovstvo ostalo bez najboljih helikoptera.Ponude za remont hrvatskih helikoptera poslali su remontni zavodi iz Rusije, Poljske, Ukrajine, Belorusije i Slovačke, ali je iz iz ruskog zavoda Vertoleti Russia stiglo upozorenje da oni jedini imaju originalnu remontnu dokumentaciju za taj tip helikoptera, te da oni jedini izdaju pravovaljane sertifikae za remont drugim zavodima u Evropi. Rusi su Zagreb upozorili i da su sertifikati koje su izdali kompanijama Spark u Rusiji i LOM PRAGA iz Češke istekli i da ih neće produžiti.

Napominju kako važeće sertifikate imaju jedino oni i zavod MVZ, koji je takđe iz Rusije.U martu ove godine Zrakoplovno tehnički centar (ZTC) zaključuje tender i kao najpovoljnije ponuđače odabire Vertoleti Russia i ukrajinski Ukrspecexport, koji je remontovao hrvatske MiG-ove. Na kraju Hrvatska je odabrala Ruse.Zagreb smtra da odlukom o remontu helikoptera u Rusiji Hrvatska ne krši sankcije Evropske unije prema toj zemlji, jer je još pre nekoliko godina pao dogovor da se sankcije ne odnose na remont ruske tehnike.

Ipak, iako se o radi o ugovoru vredom gotovo 30 miliona evra, on ima političke implikacije.
Politički odnosi Rusije i Hrvatske su turbulentni. S jedne strane vlasti u Zagrebu su, posle višegodišnjeg ignorantskog odnosa prema Moskvi,  pokrenule određene korake za popravljanje odnosa. Tako je posle pune dve godine imenovan ambasador Hrvatske u Moskvi, a bivši ministar spoljnih poslova Davor Štir pre nekoliko meseci bio je u Rusiji gde je načelno dogvoren odlazak hrvatske predsednice u službenu posetu Rusiji.

S druge strane, Moskva i dalje ne može da zaborav inicijativu hrvatskog pemijera Andreja Plenkovića o mirnoj reintegraciji u Ukrajini. Odnose opterećuje i slučaj Agrokor i Sberbanka. Osim toga, Rusija sigurno ne gleda blagonaklono na odlazak 300 hrvatskih vojnika u sklopu NATO operacije u Poljsku i Litvaniju na granicu s Rusijom.
Zagreb se nada da bi ugovor MORH s ruskom kompanijom o remontu helikoptera mogao da posluži kao jedan segment u otopljavanju međudržavih odnosa. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI