HRVATSKA U PANICI OD NOVOG PREDSEDNIKA SAD: Tramp i Putin dele Evropu i prave Veliku Srbiju!

“Jutarnji list” piše da će Rusi pokušati novog američkog predsednika da nagovore na novu podelu Evrope, u kojoj će najviše profitirati Srbi i Srbija!

Hrvatska je u strašnoj panici da će novi američki predsednik Donald Tramp napraviti globalni savez sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i omogućiti stvaranje Velike Srbije!

Zagrebački “Jutarnji list” objavio je juče tekst u kome tvrdi da će Srbija posle Trampove pobede krenuti u odlučno osvajanje Balkana bez straha od reakcije Vašingtona!?!

Spreman dil s Trampom

Hrvatski analitičari kažu da niko više ne može da garantuje da bi SAD predvođene Trampom branile nacionalnu bezbednost bilo koje napadnute članice NATO pakta, pa i Hrvatske.

Kremlj će pokušati da namami Trampa na novu podelu Evrope u zamenu za grandioznu antiterorističku koaliciju koja odgovara Moskvi. Takav pristup ohrabriće ruske saveznike i partnere poput Srbije u preuzimanju veće uloge na Balkanu, bez straha od značajne američke reakcije u trenutku haosa u Evropi. Nijedan evropski saveznik ne može biti siguran da će SAD ostati posvećene NATO paktu i braniti nacionalnu sigurnost njegovih članica, navodi se u kolumni “Jutarnjeg lista” čiji je autor Januš Bugajski, inače politički analitičar sa Zapada koji redovno objavljuje analize i ima svoje emisije na televizijama u Hrvatskoj, Albaniji, Ukrajini i na Kosovu.

Ovakve teze dodatno je podgrejao i hrvatski analitičar Žarko Puhovski, koji ocenjuje da Tramp nema simpatije ni za EU i NATO, već da simpatije gaji samo prema ruskom predsedniku i njegovim prijateljima (čitaj: Srbima).

Putin sada zapravo postaje gospodar sveta. I protivruske tendencije će izgubiti vetar koji su imali u jedrima jer Tramp sigurno neće ići u sukob s Rusijom… – rekao Puhovski za hrvatski portal “Indeks”.

Hrvatski kardinal traži deo Republike Srpske!?

Kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj Vinko Puljić naglasio je juče da Hrvati nisu ravnopravni u Republici Srpskoj i da bi Hrvatska trebalo da dobije svoj zasebni entitet na račun RS!?
– Buduća ustavna preraspodela mora zahvatiti i tu teritoriju, pa pozivam Hrvatsku da ispravi grešku načinjenu prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ovo što se sada sugeriše da se ne dira RS, to nije u redu – rekao je kardinal Puljić.

I dok niko od srpskih zvaničnika nije juče hteo da komentariše ove navode hrvatskih medija i stručnjaka bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je opravdana, ali i namerno “prenapumpana” bojazan Hrvata da će Srbija nakon Trampove pobede ‘krenuti u osvajanje Balkana’.

Tramp želi dodatno da obogati Ameriku i zato neće rasipati novac na sumanute avanture u spoljnoj politici. SAD će ostati globalna sila, ali neće više biti nategnutih odnosa sa Rusijom, brzo će povući sankcije i napustiti politiku duplih standarda, čije smo mi dugogodišnje žrtve. Svi drugi u regionu su od takve politike samo profitirali. Zato Hrvati imaju realnu bojazan da će izgubiti “zapadni vetar u leđa”, pomoću kojeg su nas godinama “muzli”. Mi više nećemo biti pod zapadnom čizmom i konačno ćemo se naći u ravnopravnom položaju sa komšijama. Međusobne probleme ćemo rešavati isključivo na pravnoj osnovi, što Hrvatima očigledno ne odgovora… – smatra Jovanović.

Hrvate žulja Srbija

Na drugoj strani, vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da Hrvate jako žulja to što je Tramp pobedio i što Srbija ima dobre odnose sa Rusijom koja će najverovatnije biti najvažniji strateški saveznik novog američkog predsednika.

Odnosi Trampa i Putina će se kretati oko tri ključne tačke. Prvo, tu je situacija u Siriji, zatim izgradnja antibalističkog štita u Poljskoj i, konačno, Krim. Videćemo da li će Rusija i SAD uspostaviti bolje odnose po ovim pitanjima. Kad je reč o Srbiji, Tramp će sigurno imati znatno veće simpatije prema nama od Klintonove… Hrvatski državni vrh je baš zato očekivao i žarko priželjkivao pobedu Hilari. Uostalom, sve je jasno kad pogledate kako su u Zagrebu, Prištini i Vašingtonu žalili zbog njegove pobede. Međutim, priče da ćemo praviti nekakvu Veliku Srbiju su gluposti. Hrvati moraju da shvate da mi nismo pretnja nikome – zaključuje Lazanski.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI