HRVATSKA NEMA SANSE PROTIV SRBIJE AKO BI DOSLO DO RATA! Sta bi bilo kad bi rata opet bilo

Analiza nato analiticara zakljucuje da je srpska vojska daleko jaca od hrvatske i da hrvati bez pomoci NATO ne bi imali sanse
Naša vojska znatno jača od hrvatske… Ni na kopnu, ni u vazduhu Hrvati ne bi imali nikakve izglede bez pomoći NATO pakta
 
Ako bi u ovom trenutku došlo do novog rata između Srbije i Hrvatske, mnogo veće šanse za pobedu imali bismo mi. Srpska vojska, pokazuju podaci i kažu stručnjaci, i dalje je znatno jača od hrvatske, a Hrvati ni na kopnu ni u vazduhu, bez pomoći NATO pakta, ne bi imali nikakve šanse na uspeh.

Tehnika im je daleko siromašnija. Imamo bolju artiljeriju, više tenkova, kvalitetniju dalekometnu artiljeriju, protivvazdušnu odbranu…
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Naši “susedi” su nadmoćniji samo u mornarici, ali to nije od velikog značaja pošto Srbija nema izlazak na more.

I dok većina analitičara kaže da Srbija ne sme ni da misli o ratu sa Hrvatskom zbog njenog članstva u NATO, postavlja se pitanje šta bi bilo ako bi Srbija na svojoj strani imala Rusiju?

Vojna superiornost

Kako pokazuje Informerovo istraživanje, osim što su skoro tri puta brojniji, naši vojnici su opremljeni kvalitetnijom artiljerijom i avijacijom.

Konkretni, sasvim pouzdani podaci do kojih smo došli pokazuju da Srbija trenutno ima 36.539, a Hrvatska svega 16.146 vojnika. Takođe, mi u sastavu Vojske Srbije imamo 274 tenkova, dok ih Hrvati imaju svega 78. 

agencije

Naša država ima više i borbenih vozila – 362 u odnosu 102 hrvatska, a dominirali bismo i na nebu: Srbija trenutno ima 80 vojnih aviona, dok Hrvatska raspolaže sa samo 14! Nešto je manja razlika u helikopterima, jer mi u vazduhoplovnim bazama imamo 41 helikopter, dok Hrvati mogu da računaju na 32 letelice.

Osim ovih, vojna moć Srbije premašuje Hrvatsku i u mnogim drugim oblastima, iako komšije imaju veći budžet za odbranu, na godišnjem nivou za 82 miliona evra 

Vojni analitičar Miroslav Lazanski uveren je u vojnu i tehničku superiornost Srbije u odnosu na Hrvatsku.

Videli smo na onom mimohodu u Zagrebu da im je tehnika daleko siromašnija. Imamo bolju artiljeriju, više tenkova, kvalitetniju dalekometnu artiljeriju, protivvazdušnu odbranu… Hrvati gotovo da nemaju moderno oružje. Osim borbenog vozila “patrija” i američkih “hamvija”, veliki deo opreme im je ostao od JNA. Osim toga, u paradu u utorak su uključili čak i Gorsku službu i vatrogasce, pa je ona bila više policijska i istorijska nego vojna… – ističe Lazanski.

(Foto: agencije)

I Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da smo trenutno nadmoćniji od Hrvata.

Ukoliko bismo postavili hipotetičko pitanje izbijanja rata između dve države, a pritom isključimo članstvo Hrvatske u NATO, njihove šanse protiv Srbije bile bi izuzetno male – naglašava Dragaš, dodajući da bi eventualno problem za srpsku stranu bilo to što se ne izdvaja dovoljno novca za modernizaciju naoružanja.

Imaju bolje avione

Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala “Tango siks”, međutim, tvrdi da Hrvatska ima bolju avijaciju.

Na vojnoj paradi su pokazali samo mali broj svojih najboljih letelica. U poslednje dve decenije, Hrvati su mnogo ulagali u svoje vazduhoplovne kapacitete. Imaju remontovane “migove 21”, što pokazuje njihov odgovoran odnos prema vojsci. I mi smo pokrenuli nekoliko inicijativa i posle godina zanemarivanja krenuli u ozbiljniji rad na unapređenju vojne tehnike – zaključuje Vojinović.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI