HRVATSKA MOLI AMERIKU. DAJTE NAM F16 PA DA ZAVRSIMO SA RS

Hrvatska je visoko na lestvici saveznika SAD. U promenjenim okolnostima, novi srpsko-hrvatski rat nije nemoguć, a mogli bismo pokušati završiti ‘nedovršeni posao’ u Banjaluci, piše ‘Večernji list’
 

Nebuloza
Hrvati izgleda ne znaju da je proizvodna linija za avione F-16 ugašena i da je Vašington neće obnavljati
Miroslav Lazanski, vojni stručnjakSamo dan pošto je objavila da će pozvati čak 21.000 rezervista na vojne vežbe, Hrvatska je zatražila od SAD da joj isporuče avione F-16 kako bi napala Republiku Srpsku!?!Naime, zagrebački “Večernji list”, koji je inače jako blizak hrvatskoj vlasti, objavio je tekst u kom se navodi da je Hrvatska jedan od “najvernijih američkih saveznika”, te da će nabavkom aviona nadmašiti “migove 29” koje je Srbija dobila od Rusije. Kolumnista ovog lista Ivan Hristić piše da su vojne snage kojima se Beograd diči bile jake i tokom devedesetih godina, “pa su izgubile rat” (!?). Prema njegovim rečima, Zagreb bi u novim političkim okolnostima mogao da “završi svoj nedovršeni posao u Banjaluci” (!?!), čime je direktno zapretio napadom na Republiku Srpsku!

printscreen
Huškaćki tekst u JVečernjem listu

Vulin: Hrvati su iskompleksirani

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da su, po ko zna koji put, kompleksi Hrvata isplivali na površinu.
– Samo neka Hrvati rade svo posao. Ako su nši avioni toliko loši, zašto su onda išli u Rusiju da traže da se Srbija ne naoružava?! Osim toga, zašto pregovaraju o kupovini polovnih američkih F16 ako su uvereni da će dobiti nove? Kompleksi hrvatske politike definitivno progovore uvek kada Srbija jača – ističe Vulin.Hrvatski novinar se otvoreno podsmeva srpskoj vojsci i tvrdi da će je Hrvatska lako preskočiti.

“Hrvatska je visoko na lestvici najvernijih američkih saveznika. Novi hrvatski avioni barem sledećih desetak godina biće superiorni u odnosu na srpske. Ni najskuplji, sasvim novi avion F-16 više nije izvan dometa. U nizu Vučićevih slavodobitnih izjava ističe se biser: Srpske vazdušne snage su jače od svih zemalja SFRJ zajedno. Te snage su i devedesetih bile najjae, pa je Srbija izgubila ratove. U promenjenim okolnostima novi srpsko-hrvatski rat nije nemoguć, a mogli bismo pokušati završiti ‘nedovršeni posao’ u Banjaluci”, navodi se u Hrstićevom tekstu. Hrvatski kolumnista nije propustio priliku da se obruši na “migove” koje je Srbija dobila.

“U Srbiju je teatralno dopremljeno šest ‘novih’ polovnih ‘migova’ koje je Rusija ‘donirala’. Taj poklon će Srbi morati pošteno da plate, barem 30 miliona dolara po avionu. Naknadna modernizacija nema smisla na avionima koji imaju tako malo prostalih radnih sati…”, zaključuje Hristić.

Modernizacija opreme i naoružanja VS remeti hrvatske planove teritorijalnog proširenja, jer Srbiju vide kao prepreku u ostvarivanju cilja.Komentarišući ovaj očigledno ratnohuškačkitekst, vojni stručnjak Miroslav Lazanski kaže da su sve to laži.– ‘Migovi” jesu donacija. Ceo paket, uključujući modernizaciju aviona koji će dostići generaciju ‘četiri plus’, koštaće 180 miliona dolara. Tu spada i deset rezervnih motora, modernizacija radara koji će imati domet 120 kilometara, rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i rezervni delovi elektronike. Posao je jako povoljn, jer jedan avion te generacije ne košta manje od 70 miliona dolara! – ističe Lazanski, dodajući da Hrvati izgleda ne znaju da je proizvodna linija za avione F-16 ugašena i da je Vašington neće obnavljati.

General Božidar Delić smatra da moramo jačati odbranu, jer tako preventivno delujemo na “mišiće” suseda. Remont ‘migova’ nije skup, ali jesu rakete. Mi prvi put dobijamo rakete dugogdometa koje mogu gađati i na daljinama od 100 i više kilometara. Ako nabavimo i PVO sisteme o kojima se pregovara, Hrvati više neće predstavljati nikakvu pretnju. Inače, Amerikanci nikom ne poklanjaju avione… – zaklujčuje Delić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI